Anyának lenni az ókori Egyiptomban

2017. március 27. 11:43
Családháló
Családháló
Az ókorban két okból tartották a családalapítást rendkívül fontosnak. Társadalombiztosítás, nyugdíjasotthonok vagy nyugdíjprogram nem lévén a felnőttek csak saját gyerekeikre támaszkodhattak, ha megöregedtek. A családalapítás szükségességének másik oka a nép fennmaradása volt.

(...)

„E két ok az ókori Egyiptomra is érvényes volt, ám még egy fontos tényező is közrejátszott a családalapításnál, jelesül az, hogy az Egyiptomiak nagyon szerették a gyerekeket, s  az anyák akkor is vállalták a gyerekszülést, ha az nagyon is veszélyes volt.

Szülés

Számos fennmaradt orvosi témájú papirusz említi azokat a keverékeket, amelyekkel megindítható volt a szülés. A gyógyszert vagy a hüvelybe helyezték, vagy szájon át kellett bevenni, de olyan is előfordult, amire a várandós kismamának rá kellett ülnie. A porított sáfrányt sörrel keverték el, majd az édesanya hasára kenték, ezzel »siettetve« a szülés megindulását.

Orvosok egyébként – eltekintve a nagyon problémás helyzetektől – nem vettek részt szüléseken. Noha az bizonyos, hogy a nők nem egyedül szültek, egyelőre semmiféle bizonyíték nem került elő arról, hogy kik segítettek nekik a gyermek világra hozatalában. Az ábrázolásokon leginkább istennők segítik a vajúdó nőt. Érdekes adalék, hogy az ősi egyiptomi nyelvben nincs megfelelője a bába szónak…”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés