Olyan jó az összes férfit vagy nőt hülyének nézni, de...

2017. március 27. 11:51

Haszon Zsófia
24.hu
Itt a válasz az újra és újra ismétlődő szerelmi forgatókönyvekre!

(...)

„A Semmelweis Egyetem egyik nagy előadója majdnem teljesen megtelt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom előadásán, ahol Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus arra próbált meg magyarázattal szolgálni a résztvevőknek, hogy milyen titkos mozgatórugók irányítják a párválasztásainkat, és főleg, mi köze mindehhez a szüleinknek?

A szakember indításként leszögezte, hogy a megfelelő társ megtalálása igen nehéz életfeladat, a nehézségekkel nap mint nap találkozik a munkája során.

  • Miért nem találom a párom?
  • Miért tűnik el két hónap után, amikor minden olyan szépen alakult?
  • Miért nem érti meg, hogy több közelségre vágyom?
  • Miért nem fogja fel, hogy túl sok a közelség?

Ezekre a kérdésekre várnak választ leggyakrabban Orvos-Tóth páciensei, de még jobban érdekli őket, hogy: Miért ismétlődnek újra és újra ugyanazok a forgatókönyvek a párkapcsolataikban? Freud úgy gondolta, a lelki egészségnek két kritériuma van, az egyik a képesség a munkára, a másik a képesség a szeretetre – folytatta kisebb kitérő után a szakember. Utóbbihoz pedig három dolog kombinációja kell, Sternberg szerelem háromszög elmélete alapján: az intimitás, a testi vágyakozás és az elköteleződés. És itt érkezünk el az egész előadás fókuszpontjához, mert ez a három elem egytől egyig életünk első kapcsolatában gyökerezik. A legközelebbi gondozóval – általában az anyával – való viszonyunkban tanulunk meg szeretni, elköteleződni, ilyenkor vésődik belénk, hogy a testi érintés jó és nem félelmetes”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés