Ezt kellene tenni, hogy minden nő háborítatlanul szülhessen

2017. március 30. 18:36

Antal-Ferencz Ildikó
Heti Válasz
Mennyiben szólnak a szüléssel kapcsolatos kérdések az egészséghez való jogról, az önrendelkezésről vagy a női jogokról? Milyen gyakorlatot kifogásolnak a civil mozgalmak az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi rendszer részéről?

„Mennyiben szólnak a szüléssel kapcsolatos kérdések az egészséghez való jogról, az önrendelkezésről vagy a női jogokról? Milyen gyakorlatot kifogásolnak a civil mozgalmak az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi rendszer részéről? Kérdések és válaszok a témában tartott konferencián.

A Friedrich Ebert Alapítvány (FES), az EMMA Egyesület és a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom szervezésében zajló Párbeszéd a nemek közötti egyenlőségről: Kire bízzuk a szülést? című minapi kerekasztal-beszélgetés a visegrádi országok szülészeti ellátórendszerének helyzetét járta körül, a szervezők által deklaráltan baloldali megközelítésben. Az elmúlt években a térség több országában mozgalmak indultak a szülészeti ellátás megreformálásáért. A mozgalmak Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is próbálják tematizálni a szülészettel kapcsolatos közbeszédet, ezáltal nyomást gyakorolni a döntéshozókra és az ellátórendszerben dolgozókra. Céljuk megváltoztatni a kapcsolódó szabályozást és/vagy a kialakult gyakorlatot.

A rendezvényt megnyitó Kováts Eszter, a FES projektvezetője szerint a 2014 óta tartó párbeszédsorozat célja, hogy keretet teremtsenek a társadalmi kezdeményezéseknek, és rámutassanak, hogy az érzékelt problémák nem magyar sajátosságok, és nem is ideológiai kérdések.  A legfontosabb tanulságokat az alábbi pontokba foglalta össze:

  • Baloldali feminista megközelítésük miatt a szervezők úgy érzik, sokan félreértik őket, ezért szükségét érezte tisztázni: nem ideologikus, (állam)szocialista szemüvegen keresztül vizsgálják a szülés ügyét. Emellett maguk is bírálnak egyes nőmozgalmi törekvéseket, például kritikusan nézik az elitista üvegplafon-feminizmust, és aggasztják őket az társadalmi nemekkel kapcsolatos angolszász trendek.
  • Negatív tapasztalatként szólt arról, hogy miközben vérre menő viták folynak például a társadalmi nemről vagy a feminizmus jobb vagy baloldaliságáról, a hétköznapi emberek súlyos anyagi problémákkal küzdenek, amelyek kezelésére az ideológiai viták miatt nem jut energia. 

A megnyitó után magyar és külföldi mozgalmi aktivisták, valamint egy magyar szülészorvos tartott előadást.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szülészet is az egészségügy rendszerébe tartozik.
A szülőképes párok pedig az állam jogi rendszerének alanyai.
Az érdekesség az, hogyí bárki élhet házasságon kívüli kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a jövő nemzedék eltartásához nem járul hozzá, ha nem hoz létre gyermeket.
Aki -ha nem gátolja egészségügyi probléma- nem hoz létre utódot, akkor ne legyen jogosult -mondjuk nyugellátásra.

Tudod, mit? Szüljél otthon, vagy a gyereked/unokád szüljön otthon, nehogy az egészségügyet vedd igénybe!
Téged is a CEU képzett, vagy a mi franc?

Miért? Te családot alapítottál, vagy egyszerűen csak szaporodsz, ha rád jön a görcs?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés