Magyarázza már meg valaki, mi ez a Benett-név őrület?

2017. március 31. 12:24

Élő Anita
Heti Válasz
Elégedettek is lehetnénk a magyar szülők férfinév-választásával, a Bencék, Máték, Leventék országa vagyunk. De hogyan jött ez a Benett-név örület? Hogyan lettünk benettesebbek az angoloknál?

„Elégedettek is lehetnénk a magyar szülők férfinév-választásával, a Bencék, Máték, Leventék országa vagyunk. De hogyan jött ez a Benett-név örület? Hogyan lettünk benettesebbek az angoloknál?

Merthogy ez történik. Nálunk a 22. leggyakoribb férfinév 2016-ban a Benett, Angliában és Walesben viszont nem szerepel az első százban sem. Pedig latin eredetű, de angol névről van szó. Elképzelni sem tudom, mi lehet az oka a magyar szülők váratlan és erőteljes elbenettesedésének. Érhető, hogy a briteknél a 12. leggyakoribb név lett a Muhammed, megelőzve a Henryket és jövőre nyilván már a Jameseket is. De honnan jött a Benett-ötlet? Mert jön, nyomul, hengerel, 2010-ben a 64. helyen álltak, 2013-14-ben már 34-35. pozícióra jöttek fel. Tavalyra oda jutottunk, hogy az András ritkább név lett a Benettnél. 

Ahogy a Noel is elképesztően előretört. A francia karácsony jelentésű név 2010-ben még csak 30. volt, 3-4 éve már 13. és tavaly már a nyolcadik a gyakorisági listán. Nyilván nem született ennyi fiúcska karácsonykor (a franciáknál hagyományosan ezeknek a gyermekeknek adják a Noel nevet). Végül is milyen takarékos megoldás, a gyereknek legyen csak karácsonykor a szülinapja és a névnapja is, egy ajándék három funkcióval. De ez nálunk kizárt, több mint ezer gyerek kapta tavaly a Noel nevet, úgy, hogy négyezer fiú született egész decemberben.

Nem hagy nyugodni a gondolat, csak nem azért üldözi a sors szegény gyerekeket, mert a szüleik Sebestyén Balázs névadási ízlését követik? A rádiós celeb reggeli műsorában gyakran megidézett két kisfiát ugyanis éppen így hívják…

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vonaton ülő szőke nő hangosan mondja a barátnőjének, hogy párválasztás tekintetében nála csak a zsidók (az eszük miatt) ill. az indiánok (a bátorságuk miatt) jöhetnek szóba. Mire a mellette ülő férfi azonnal bemutatkozik:
Hölgyem! Kohn Winnetou vagyok! :)

pár éve a Kevin volt a mai Benett.

Vannak akik a gyerek névadásával is csak magukról szeretnének üzenni a külvilágnak.
Három fajtájuk létezik: az idegen hangzású, valamint az ősmagyar nevek megszállottja, illetve az infantilis, aki valami okból a keresztnevek becézett alakjaiért rajong csak (a fia nem Gergelyként lesz anyakönyvezve, hanem Gergőként, a lánya nem Katalinként, hanem Kataként).

Mondjuk ezeken a fura neveken tapasztalatom szerint egyedül a felnőttek akadnak fenn: a gyerekeimet sosem érdekelte, hogy most éppen Magorral, Kevinnel vagy éppen Józsival játszanak-e.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés