Új jövevény a Szegedi Vadasparkban

2017. március 31. 11:43
Tevecsikó született a hétvégén a Szegedi Vadasparkban, a gondozói által Juszufnak elnevezett állat első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek – közölte Veprik Róbert igazgató.

A csikó kora reggel jött világra, és bár születése nem volt teljesen problémamentes, a vadaspark szakembereinek hála gyorsan erőre kapott és szopni kezdett, anyja a felvidéki Bajmóc állatkertjéből származó tevekanca, Kata pedig azóta is gondját viseli.

Kétféle teve él a Földön, az egypúpú (Camelus dromedarius) Afrikában, a kétpúpú (Camelus bactrianus) Ázsiában, Szegeden az utóbbi faj egyedeit gondozzák. A kétpúpú tevék kiválóan alkalmazkodnak az extrém időjárási körülményekhez, hiszen élőhelyükön Ázsia sivatagos, félsivatagos területein nyáron rendkívül meleg van, télen pedig jóval hidegebb az időjárás mint Közép-Európában. Az anya egy utódnak ad életet 13 havi vemhesség után, a csikóját egy-másfél éves koráig neveli. Sokáig úgy vélték, hogy a kétpúpú tevék Belső-Ázsiában honos vad őse már ki is pusztultak, hasonlóan a vadlóhoz, azonban sikerült a kritikusan veszélyeztetett faj néhány kisebb populációját felfedezni, számuk összesen 950 egyedre tehető.

A tevék a Szegedi Vadaspark látogatóinak kedvencei közé tartoznak, többször születtek is már csikók az állatkertben. Van köztük, amelyik a Tisza-parti városban maradt, mint a rövidesen szintén anyai örömök elé néző Góbi, mások pedig más állatkertekbe kerültek. A csikók közül akadt olyan, amely – hogy szokja az emberek közelségét – gondozója vezetésével sétákat tett a vadaspark útjain. A tervek szerint az idei szaporulatból is kiválasztanak egy kis tevét, mellyel külön foglalkoznak.

A Szegedi Vadasparkban az óvilági tevék mellett valamennyi dél-amerikai rokonuk is megtekinthető: a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és láma.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés