5 dolog, amiért érdemes 30 után szülni

2017. április 4. 23:15
Szalay Ágnes
Dívány

Nem akkora katasztrófa idősebb korban szülni! Sőt!

(...)

„Egyértelmű tendencia a világ jelentős részén, így Magyarországon is, hogy a gyermekvállalás ideje egyre kitolódik. Harminc az új húsz, negyven az új harminc, sőt  ötven az új negyven az első gyerek születése szempontjából. Minden ötödik nő 35 éves kora felett vállalja az első gyerekét, és a negyven éves kor feletti első babás kismamák száma is megsokszorozódott az utóbbi tíz-tizenöt évben. Szóval ideje megnézni a jó oldalát ennek a folyamatnak! Ezúttal a gyerekek szempontjából.

A gyereknek például mindegy, hogy idősebbek vagy fiatalok a szülei

Ugyanúgy szereti, fárasztja, rajongja és bosszantja őket. Tapasztalatból mondom, a mamám harmincöt éves volt, mikor megszülettem. Akkoriban ez nem volt különösebben gyakori, és bár akkora király nem voltam vele, mint Eszti, a zenélődobozával – azért viszonylag kirívó volt. Minden barátomnak, osztálytársamnak jó tíz évvel fiatalabbak voltak a szülei. És sosem éreztem kínosan magam emiatt. Lehet, hogy nem gondoltam azt, hogy az én mamám a legeslegszebb tündérhercegnő, mert volt olyan anyuka, akinek a haja hosszabb és szőkébb, a szoknyája meg csipkésebb és rövidebb volt – de arról eléggé meg vagyok győződve jópár évtizede, hogy jobb anyukája nincsen senkinek.

Lehet persze szuperanya valaki nagyon fiatalon is, és jöhetnek össze rosszul a dolgok idősebb anyaként – de van néhány statisztikai tény, amit mostanában kiderítettek arról , hogy miért járnak jól a gyerekek, ha idősebbek a szüleik.

Általában többre viszik

Egy svéd kutatásban megnézték, hogy igaz-e az az aggodalom, hogy mindenféle hátránya származik a kis utódoknak szüleik élemedettebb korából. Azt találták, hogy egyáltalán nem – sőt számos dologban jobban álltak felnőttként, mint azok, akiket fiatalabb szülők neveltek.

Testvéreket vettek be a kutatásba, tehát a családi környezet, a szülők adottságai nagyjából ugyanazok voltak, és mégis. A később született öccsök és húgok felnőttkorukra általában magasabbak voltak, tovább maradtak az oktatási rendszerben, nagyobb eséllyel mentek egyetemre és jobban teljesítettek a képességfelmérő teszteken.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/29635

Partnereink: