5 dolog, amiért érdemes 30 után szülni

2017. április 4. 23:15
Szalay Ágnes
Dívány
Nem akkora katasztrófa idősebb korban szülni! Sőt!

(...)

„Egyértelmű tendencia a világ jelentős részén, így Magyarországon is, hogy a gyermekvállalás ideje egyre kitolódik. Harminc az új húsz, negyven az új harminc, sőt  ötven az új negyven az első gyerek születése szempontjából. Minden ötödik nő 35 éves kora felett vállalja az első gyerekét, és a negyven éves kor feletti első babás kismamák száma is megsokszorozódott az utóbbi tíz-tizenöt évben. Szóval ideje megnézni a jó oldalát ennek a folyamatnak! Ezúttal a gyerekek szempontjából.

A gyereknek például mindegy, hogy idősebbek vagy fiatalok a szülei

Ugyanúgy szereti, fárasztja, rajongja és bosszantja őket. Tapasztalatból mondom, a mamám harmincöt éves volt, mikor megszülettem. Akkoriban ez nem volt különösebben gyakori, és bár akkora király nem voltam vele, mint Eszti, a zenélődobozával – azért viszonylag kirívó volt. Minden barátomnak, osztálytársamnak jó tíz évvel fiatalabbak voltak a szülei. És sosem éreztem kínosan magam emiatt. Lehet, hogy nem gondoltam azt, hogy az én mamám a legeslegszebb tündérhercegnő, mert volt olyan anyuka, akinek a haja hosszabb és szőkébb, a szoknyája meg csipkésebb és rövidebb volt – de arról eléggé meg vagyok győződve jópár évtizede, hogy jobb anyukája nincsen senkinek.

Lehet persze szuperanya valaki nagyon fiatalon is, és jöhetnek össze rosszul a dolgok idősebb anyaként – de van néhány statisztikai tény, amit mostanában kiderítettek arról , hogy miért járnak jól a gyerekek, ha idősebbek a szüleik.

Általában többre viszik

Egy svéd kutatásban megnézték, hogy igaz-e az az aggodalom, hogy mindenféle hátránya származik a kis utódoknak szüleik élemedettebb korából. Azt találták, hogy egyáltalán nem – sőt számos dologban jobban álltak felnőttként, mint azok, akiket fiatalabb szülők neveltek.

Testvéreket vettek be a kutatásba, tehát a családi környezet, a szülők adottságai nagyjából ugyanazok voltak, és mégis. A később született öccsök és húgok felnőttkorukra általában magasabbak voltak, tovább maradtak az oktatási rendszerben, nagyobb eséllyel mentek egyetemre és jobban teljesítettek a képességfelmérő teszteken.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szüljön, aki szülni akar, de érdemes azzal számolni, hogy

According to a 2004 study by Henri Leridon, PhD, an epidemiologist with the French Institute of Health and Medical Research of women trying to get pregnant, without using fertility drugs or in vitro fertilization

At age 30
75% will have a conception ending in a live birth within one year
91% will have a conception ending in a live birth within four years
At age 35
66% will have a conception ending in a live birth within one year
84% will have a conception ending in a live birth within four years
At age 40
44% will have a conception ending in a live birth within one year
64% will have a conception ending in a live birth within four years


ÉS


In Hungary, a study by the Központi Statisztikai Hivatal (Central Statistics Office) estimated that 7%–12% of Hungarian women younger than 30 were infertile; 13%–22% of women age 35 were infertile; and 24%–46% of women age 40 were infertile.

Marhasag. Az elso gyereknek no eseteben 30 alatt kell jonni, afelett mar hatvanyozottan no a kockazat. A masodik/harmadik mar johet harminc folott. De ferfi eseten is illik 40ig osszehozni, esetukben nem egeszsegugyi okok miatt, hanem mert azt a gyereket meg fel is kell nevelni es az eletben el is kell inditani.

Nem szeretem a vegletekben gondolkodast, nem csak a szulni a nyomorba meg a kivarjuk mig megvan a haz, kocsi, babaszoba kidekoralva meg a penz a majdani egyetemere kozott lehet valasztani.
Nyilvan nem kell a nincsre gyereket csinalni/szulni, de az, hogy a gyerek resze annak a folyamatnak mig a csalad megteremti a biztos es stabil egzisztenciat, felepiti a maga eletet, szerintem termeszetes dolog.

Először egy tanulságos adatsor a Down-kór gyakoriságáról a szülő nő életkorára vetítve:
20 év- 2000-ből egy Down kóros gyerek
30 év 900:1
40 év 100:1
50 év 10:1

A másik az a felvetés, hogy a később szülő nők gyerekei okosabbak. Ez nyilván úgy jöhet csak ki, ha a Down kóros gyerekeket nem veszik számításba. A magyarázat kézenfekvő amúgy: az idősödő, már nem attraktív nők ésszel kezdenek apát választani. Másfelől a negyvenesen első gyereket szülő nők az átlagnál jobb iskolai végzettségűek, eleve okosabbak. Hasonló képességű apát keresnek, amit a tudományban asszortatív párválasztásnak hívnak.
Ja, ehhez még a nyugati világban már eléggé gyakori mesterséges megtermékenyítést is hozzá lehet venni: egy negyvenes üzletasszony a katalógusból nem a leghüjébb hímet választja, úgy gondolom.

Nem értek egyet a szerzővel. Igenis észreveszi és zavarja a gyereket, ha nagymamájának nézem az anyukáját és folyamatosan fel kell erről világosítania a tévedőket.
Egy idősebb embert jobban zavar a zaj, amit a gyerekek csinálnak, mint egy fiatalt.
Testvérei is nehezebben lesznek, mert kifut az időből az anyuka.
Sok párnál nehezen jön össze a baba. Mit fog csinálni, ha ő is ebbe a kategóriába esik? 50 éves koráig szaladgál orvostól orvosig? Kísérletezget?
Ha végignézi a szerző, magasak a fiúk, de a lányok is bár a szülei fiatal korban vállalták.
Sok olyan nő van, akiknek diplomájuk, karrierjük és gyermekeik is vannak.

Ha később találja meg az igazit, az más kérdés, de ha megtehetné és mégsem szül abban a nőben gyenge az anyai ösztön.

Pontosan! A mai 50 év körüliek kórházba járnak, szülőket ápolnak és temetnek.
Ráadásul nekik sem tudnak már segíteni az idős szüleik a gyermekvigyázásban bölcsődei, óvodai, iskolai szünetekben vagy, pl. hogy színházba, vacsorázni menjenek, vagy csak egy kicsit kettesben a férjükkel.

- A szerző NEM azokról a nőkről beszél, akik a sokadik gyermeküket vállalják.
- Vannak akiknél 10 év is eltelik a babavárással. Számolj!

Arról van szó, hogy mire gyermeket szeretne, már nem lehet neki.
Valóban sok a meddő férfi, ill. akiknek lassú, lusta vagy kevés a spermájuk. De ez már más téma.

Nekem a "sőt"-tel van problémám. Ne csináljon erényt, vagy pozitívumot egy negatív jelenségről.

Ahol lehet ott a családnak kell összefogni.
Nincs megírva, de akik tehetik vigyáznak. Akik távol laknak, azok sajnálják, mindkét részről. Egy fiatal házaspárnak kell a segítség.
Hétvégén nem dolgozik a nagyszülő, akkor is vigyázhat.
Pont arról beszélünk, hogy ha ötven évesen, szül, nem lehet a nagymama is ötven.

Ötven év volt a nyugdíj korhatár, -régen? Nem 54 vagy valami ilyesmi?

Ez igaz. Meg az is, hogy melyik nő akar 70 évesen először nagymama lenni?
Azért ne szüljön olyan későn, hogy a nagymama 65? nyugdíjas legyen.
Arról már elmondtam a véleményem a keresztény oldalon kgyulának, hogy nem veszélyesebb 40 évesen vagy azon túl szülni, mint fiatalon. Geréb Ágnes mondta.
A gyerek a legszebb karrier. Gyerekek mellett is lehet tanulni, diplomákat szerezni.
Legjobb fiatalon szülni. Persze, ehhez kell egy jó társ is.

Végül is , ha hatvan felett szülnek a hölgyek, akkor akár garantált lehet az álom társadalom megalapozása. Mindenki zseni lesz.
Hajrá!

Már azért sem, mert nem tudok nyakkendőt kötni.
Hát persze, erről beszéltünk. Szül, amikor szül, de ne legyen etalon az, aki harmincon jóval túl szül, mint ahogy régen a nagyon fiatalon tizenévesen.
Igen nem kell kétségbe esni, ha Ödönke nem lesz polihisztor, vagy zseni.

Geréb Ágnes az idősebb nők, - 40 felett - szüléséről beszélt Alindával. Azt mondta, hogy abban a korban is úgy tudnak szülni a nők, mint fiatal korban.
Én is tudnék példákat hozni a nagy korkülönbségre, de nem lettek "betegek" azok az ismerőseim. De láttam ilyen példákat a tévében, ahol fogyatékos lett a gyerek.
Hugonnai Vilma gyerekéről nem tudtam, hogy így született, de Józsa Judit gyönyörű szobrát Vilmáról ismerem. 42 évesen szülte a lányát. Mi baja volt a lányának?

http://www.regiolapok.hu/husz_..

http://www.jozsajudit.hu/

Egyetértek, mert kopnak idős korban az idegek. Más babázni és más unokázni. Azt mondják a nagymamák, hogy nem övék a felelősség ebből adódóan is.

Jakupcsek Gabriella és a hasonló nőknél más a helyzet, mert már felnevelték a gyermekeiket, úgy vágtak bele egy újabba.

Vannak ismerőseim, akik negyvenen túl szültek, de nem jókedvükből, hanem, mert akkor találták meg a párjukat. Nem látszik rajtuk a koruk, jól bírják a strapát, de mindegyiknél iskola halasztást kellett kérniük, mert nem voltak iskolaérettek a gyerekek. Vagyis 8 évesen kezdték az első osztályt. Nem buták, csak nem bírták volna a 45 percet és a tempót.
Egyszóval, aki teheti ne halogassa az anyaságot. Egy jó férj mellett simán építgetheti a karrierjét is, bár a gyerekek a legnagyobb produktum egy nő életében.
Sajnos sok párnak nem lehet. Nekik minden segítséget meg kell adni.
Gondolj Ráchel boldogtalanságára, irigységére, Leára, hiába mondta neki Jákob, hogy "én nem vagyok elég neked"?

Senki sem sápítozott, mindenki elmondta a véleményét, akárcsak te. Engedd már meg, hogy a tiedtől eltérőek is legyenek.
Ha húsz éves koromban gyerekekre vágyom, nem fogom 40 éves koromra halogatni.
Szerinted miért vannak 35 éves kor felett a különböző szűrések?
Miért figyelmezteti a kismamákat a nőgyógyász 35-ön túl?
Azért, és ezt te is tudod, mert nagyobb a kockázata az egészséges babák születésének.
Különben is az idősebb férfiak nem igen tudnak fiúkat nemzeni.
Tudod, hogy mi az a biológiai óra? Na ez a nőknél ketyeg. A férfiak idős korban is vidáman szórják szét a .... a nőknél van egy korhatár. Ha öreg a petesejt milyen baba lesz belőle?

5 előnyt ír, amiből nem mind előny. A hátrányok számát már nem írta le, pedig jóval több és így lenne kerek a történet.

Puzsérnak mostanában lett egy nála 15 évvel fiatalabb barátnője, azért, - is - fogyott olyan sokat, bár még fogyhatna.
Szerintem jó apa lesz belőle.
Amikor még nem mondta a barátnőt, gondoltam, hogy 3-4 gyerek rendbe hozhatná a pszichéjét, bár nem tudtam róla ezt a pánik betegséget. Csak azt, hogy amíg elbíbelődik egy kislány öltöztetésével az óvodában és a többit is összeszedi, nem ér rá a világ és a maga problémáival foglalkozni. Vagyis lehiggad, mert a gyerekek elveszik a sok felesleges energiáját.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés