Ausztria mégsem csökkenti a külföldi munkavállalók családi támogatását

2017. április 5. 22:24
Ausztria nem csökkenti a külföldiek családi támogatását – közölte a Der Standard című osztrák lap szerdán Reinhold Mitterlehner alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének bejelentésére hivatkozva.

Az eredeti  tervek szerint az osztrák kormány a családtámogatás változtatásával módosította volna az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását is. A Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter által korábban közölt tervek szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. Mindez több ezer olyan, Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek gyermekei Magyarországon élnek. A számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet.

A Der Standard azt közölte, hogy egy szakértő, Wolfgang Mazal munkajogász szakvéleményére támaszkodva Ausztriában már megalkottak egy törvénytervezetet, mely szerint az Európai Bizottság kifogásai ellenére a jövő évben megváltoztatnák a támogatást. Az alkancellár azonban úgy nyilatkozott, hogy „egyetlen szakvéleményre alapozva” nem fogják megvalósítani a csökkentést. Meglátása szerint a  szokott módon kell megegyezést keresni az Európai Bizottsággal. Mitterlehner elmondta: továbbra is az indexálás – a munkavállaló származási országának viszonyaihoz igazított mérték a cél, amely a juttatás csökkenésével jár, azonban Ausztriának be kell tartani az uniós jogot. 

„Mitterlehner tudja, hogy mindez mennyire kockázatos, hiszen Mazal szakértői véleményén kívül jelentős jogi szakértők a tervet nem tartják EU-konformnak” olvasható a Der Standardban. Az alkancellár azonban leszögezte, hogy mindenekelőtt uniós szinten szeretnék elérni az indexálást, amely szerinte egyúttal igazságosabb támogatást jelentene. Mitterlehner arról is beszélt, hogy egy ausztriai megoldásra is készen áll, nem zárva ki a nemzeti megoldás lehetőségét sem. Christian Kern osztrák kancellár szerdán arról beszélt, hogy a nemzeti hatáskörben való eljárás mellett ugyan szólnak érvek, azonban még több sorolható fel ellene. A nagyobbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani az európai jogot. Kern még kedden arról adott tájékoztatást, hogy a kormány kidolgoz majd egy olyan javaslatot, amelyet Brüsszelnek is bemutat. 

Sophie Karmasin osztrák család- és ifjúságügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, logikus és igazságos, hogy azon ország megélhetési költségeihez igazítsák a támogatást, ahol a gyerekek élnek. A Die Presse szerdán azt közölte, hogy a kormánypártok a Karmasin által kidolgozott tervezetről már márciusban meg akartak egyezni, és a változtatásokat még a nyár előtt érvénybe akarták léptetni.

*

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel üdvözölte, hogy „Ausztria elállt attól a tervétől, hogy csökkenti az ott dolgozó külföldiek családi támogatását”. Úgy vélte, hogy „a magyar családokat is érintő döntés az osztrák-magyar tárgyalások nagy eredménye”.

A miniszter közlése szerint az osztrák féllel folytatott tárgyalásokon Orbán Viktor miniszterelnök és ő is világossá tette, hogy nem tudják elfogadni Ausztria egyoldalú intézkedéseit, és az osztrák partner ezt belátta. Balog Zoltán nagy eredménynek nevezte, hogy a szomszédos ország elállt a szándékától, hogy kárt okozzon a magyar családoknak. 

Véleménye szerint igazságtalan, sportszerűtlen” dolog lett volna kiemelni egy elemet a magyar családtámogatási rendszerből. Az osztrák fél arra hivatkozott, hogy voltak, akik visszaéltek a rendszerrel – mondta, hozzátéve: ezekben az ügyekben természetesen el kell járni, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen hátrány érje azokat, akik tisztességesen ott dolgoznak.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés