„Hogy mindenki emelt fővel járhasson…”

2017. április 5. 22:47

Dr. Velkey György
Családháló

2019 végén megnyílhat az az új kórházi szárny, ahol az országban először valósulhat meg az intézményen belüli természetes szülés, s ahol sem abortusz, sem hálapénz nem lesz többé. Interjú.

Családháló: Ön szerint miért váltott ki olyan nagy felzúdulást az a tény, hogy a Bethesda Kórház (és az Irgalmasrendi Kórház) nem fog terhességmegszakításokat végezni leendő szülészeti-nőgyógyászati osztályukon?

Dr. Velkey György: Ez egy nagyon érzékeny téma, amit, úgy érzem, sokszor túlreagálnak. Mi nem szeretnénk mást, mint a mi etikai normáink szerint megteremteni egy olyan szülészeti osztályt, ami egy alternatívát nyújt, és ezzel nem sértjük azon nők jogait, akik a jogszabályoknak megfelelően abortuszt akarnak végeztetni. Az igény, hogy legyen olyan kórház, ahol nincs terhességmegszakítás, régóta jelen van mind a páciensek, mind az egyházak részéről. De egy hasonló fajsúlyú és érzékenységű kérdés is  megjelent, ez pedig a természetes és paraszolvenciamentes szülés. S bár szakmai és egészségpolitikai körökben egyaránt ijedelmet okoztak ezek a fogalmak, mi igyekeztünk ezeket az alternatív kéréseket nyitott füllel meghallgatni, ezek alapján írtuk le egy új osztály koncepcióját, átbeszéltük azt a poltikusokkal, a szakmával, az egyházi vezetőkkel és a fenntartókkal, a kormány pedig ezt a tervünket fogadta be.

CSH: Az abortusz- és hálapénzmentes szülészet kialakítása kapcsán megjelentek olyan vélemények is, amelyek szerint Magyarországon az az intézmény kap az egészségügyben támogatást, amelyik nem végez abortuszt és nem fogad el paraszolvenciát.

V. Gy: Az elmúlt uniós ciklusban 500 milliárd forint, csak az Egészséges Budapest programban közel 200 milliárd forint jut egészségügyi infrastruktúra-átalakításra. Hatalmas fejlesztési összegről beszélünk tehát. Ennek az egészségügyi ellátórendszernek a Bethesda nagyon fontos része, mivel az országban mindössze két önálló gyerekkórház működik, s ebből az egyik a mi intézményünk. Országos és térségi feladatokat látunk el, s abból a hatalmas összegből, amiről beszélünk, mi 6,37 milliárd forintot kapunk, amelyből biztosítanunk kell az új profilok létrehozását, az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítását, meglévő ellátásaink korszerűsítését, egy új szülészet-nőgyógyászati osztály megnyitását, egy több megyét ellátó gyermeksürgősségi osztályt. Ezen kívül lesz egy országos hiánypótló gyermekpszichiátria, egy MRI-gép, hiszen jelenleg egy gyermekkórház sem rendelkezik ilyennel, s meg tudjuk valósítani a gyermekhospice-ellátást és a tartós lélegeztetési központot is. Új helyre kerül sok olyan országos ellátásunk, mint az égési intenzív osztály vagy gyerekepilepszia-ellátás. Mindezek fényében erre a komplex fejlesztési koncepcióra jutó összeg mértékének és jogosságának a megkérdőjelezése véleményem szerint teljes mértékben érthetetlen.

CSH: Mikor nyílhat meg az új komplexum?

V. Gy.: Egy többéves munka egyik első fázisában vagyunk: most várjuk a kormánytól a támogatási szerződést. Ezt követik az adminisztratív fázisok, a hatósági engedélyek, a tervezés és kivitelezés megpályáztatása, s ezután jöhet maga a megvalósítás, ami reményeink szerint az év végén kezdődhet meg, s ha minden jól megy, 2019 második felében indulhat el az új épületszárnyban a munka.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://csalad.mandiner.hu/trackback/29665

Partnereink: