Az önbizalomnak nincs köze ahhoz, hogy ki mennyire egészséges – Bolya Imre tréner a Mandiner.családnak

2017. április 7. 9:16

Valahovits Szilvia Éva
Mandiner.család
Már csak egy nap van hátra az április 8-i Miss Spinner International 2017 – Kerekesszékes Szépségverseny döntőjéig. Ez egy olyan verseny, ahol minden induló győztesként térhet haza, hiszen a hölgyek az életre szóló élmények mellett szakmai felkészítéseken és önbizalomfejlesztő tréningeken is részt vettek. Bolya Imre inspirációs előadó tréner az elődöntő egyik zsűri tagja volt és a lányok szakmai mentora is egyben. A lányokkal kapcsolatos munkájáról és a válogatón szerzett benyomásáról beszélgettünk. Interjúnk.

Hogy sikerült az elődöntő? Milyen személyes élményekkel lett gazdagabb?

Óriási élmény volt számomra, idén először kapcsolódtam be a verseny szervezésébe. A Nem adom fel!  Alapítvány kávézójában találkoztunk a jelentkezőkkel és nemzetközi keretek között bonyolítottuk le a döntőbe jutok válogatását. Az elődöntő zsűrijének tagja volt még rajtam kívül Halász Éva, Nemes Nóra és Kazány Tibor. Tiborral korábban már együtt dolgoztam mint tréner, és nagyon jó munkakapcsolat alakult ki köztünk; már akkor tudtuk, hogy mi még fogunk együtt dolgozni. A jelentkezők közül többen hosszú utat tettek meg Budapestig, volt olyan hölgy is akivel skype-on keresztül beszélgettünk.Az elődöntő során a lelkes családanyaáktól a kézművesmesteren át a joghallgatókig számos csodás és bátor kerekesszékes hölgyet ismerhettünk meg. A zsűrinek nem volt könnyű feladata, hiszen mindenkiben találtunk valami egészen egyedit, különlegeset.

Az elődöntőben mi alapján választotta ki a zsűri a döntőbe jutott hölgyeket?

A megjelenés és kisugárzás mellett a kommunikációs készség, illetve a kerekesszékesekért folytatott nagyköveti szerepkörről alkotott elképzelések, célkitűzések is fontos szempontok voltak a felkészítő csapat számára. 

A felkészítő héten hány alkalommal találkozik a résztvevőkkel?

A tréning kezdetekor elsőként találkoztam a lányokkal; a programot tulajdonképpen én indítottam el velük közösen. Ezen kívül a szombati döntő előtt még egy plusz speciális tréninget kapnak tőlem, ahol azt tervezem, hogy egy nagy energia- és önbizalombombát adok nekik a nagy napra.

Milyen feladatokat kapnak a résztvevők a tréning során?

Én a történetek és a példaképek erejében hiszek, ezért azt kértem tőlük, hogy meséljenek magukról olyan történeteket, ahol például egy rossz helyzetből sikerült kilábalniuk, amikor nagyon sikeresnek érezték magukat, de arról is beszéljenek, amikor egy mélypontot éltek meg. Arról is meséltek a döntősök egy történetet, amikor úgy éreztek, most tele vannak önbizalommal. Ez jó annak, aki meséli, mert újra átéli ezeket a pillanatokat, a hallgatóságot pedig inspirálja, hogy ha a másiknak sikerült, akkor nekem is sikerülhet. A történetekhez hozzá teszek alapelveket, tanácsokat adok nekik, amit a jövőben tudnak alkalmazni, és így tulajdonképpen egymást építik. Úgy állítottam össze a tréninganyagot, hogy az a jövőben is építse őket: egy komplex csomaggal, igazi útravalóval távozzanak, amit nap, mint nap használhatnak a hétköznapokban is.

Az ön tréningje miben tud a lányoknak segíteni?

Amikor bemutatkoztam a lányoknak az első napon, elismertem, hogy joggal merül fel bennük a kérdés, hogy miért pont egy férfi ad nekik önbizalom terén tanácsokat, aki ráadásul nem is kerekesszékes. Tréneri munkám során rengeteg emberrel találkoztam, és azt figyeltem meg, hogy az önbizalomnak nincs köze ahhoz, hogy ki mennyire egészséges. Több sikeres kerekesszékes emberrel találkoztam már akik, céltudatosak, sikeres vállalkozók vagy vezetők, és nem utolsó sorban boldog családapák vagy családanyák.

Hisznek abban a döntősök, hogy fejlődni fognak önbizalom terén?

Az egész verseny róluk szól. Nemcsak tapasztalatokat szerezhetnek itt önmagukról, hanem csodálatos élményekkel térhetnek haza. Ami még nagyon fontos és pozitívan hat rájuk, hogy a családjuk, barátaik támogatják és biztatják őket. Az egyik hölgynek születésnapja volt a héten, és azt mondta, hogy ezt a programot egy születésnapi ajándéknak fogja fel, de ez nemcsak neki ajándék, hanem minden résztvevőnek.

Az esetleges önbizalomhiánynak mi lehet az oka?

Ennek több oka lehet. Nagyon erősen hat ránk gyermekkorunkban, hogy a szüleink mennyire figyelnek ránk, mennyire mutatják ki a szeretetüket. Egy erős családi háttér megalapozhatja egy ember későbbi sikereit. Mindannyian szeretetre vágyunk. Fontos, hogy ezt meg is kapjuk. Az önbizalomhiány a nőket és a férfiakat egyaránt érinti. Véleményem szerint talán a nőket picit jobban. Nekik a külső megjelenés nagyon fontos, és ha nem tartják magukat szépnek, az kihat az életük minden területére. Azt szoktam tanácsolni mindenkinek, hogy mosolyogjanak, mert a jókedv, a mosoly vonzza a pozitív életeseményeket.

Erősíti egy nő önbizalmát, ha van családja?

Minden esetre találhatunk példát. Arra is, hogy egy nő egyedül él, de ennek ellenére kiegyensúlyozott és boldog, önbizalommal teli, illetve arra is van példa, hogy kapcsolatban él, de a kapcsolat nem építi az önbizalmát. Ez fordítva is lehet igaz. Az önismeret fontosságát említeném megint. Egy jó kapcsolat kialakításához elengedhetetlen, mert csak az ismerheti meg jól a másik embert is, aki ismeri önmagát.

Az önismeret segít az önbizalom kiépítésében?

Az önbizalom nem olyan dolog, ami mindig velünk van, és ha egyszer megszereztük, akkor örökre velünk is marad. Az életben vannak olyan időszakok, amikor sikert élünk meg -– olyankor magas az önbizalom szintünk, de ha éppen nehézségeken megyünk, keresztül akkor elveszíthetjük. Úgyis mondhatjuk: egyszer fenn és egyszer lenn. Ezért fontos az önismeret, hogy tisztában legyünk az erősségeinkkel és gyengeségeinkkel.  Ha nehezebb időszakon megyünk keresztül akkor is inkább az erősségeinkre koncentráljunk, ne pedig arra, hogy most mi a rossz az életünkben. Ezekben az időszakokban fontos lehet, hogy találjunk olyan hobbit, ami feltölt minket.

Kinek a véleményére hallgassunk ezen a téren?

A családtagok és a barátok véleményére. Főként azoknak a véleményre, akik nem próbálják meg elvenni a kedvünket attól, hogy belevágjunk új dolgokba, amik pozitív változást hozhatnak az életünkben. Akik támogatnak abban, hogy céljainkat elérjük és merjünk lépni az álmaink felé. 

Fotók: https://www.facebook.com/missspinner2017

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés