Ezért jó, ha van kutya a kisgyerekes családban

2017. április 10. 18:52
Kutatások azt mutatják, hogy egy kutya társasága a korai életszakaszban úgy változtathatja meg a bélbaktériumok összetételét, hogy immunerősítőként hasson. A HáziPatika.com írása.

Ha egy friss okra lenne szükség, hogy kutya is legyen a családban, akkor azt egy új tanulmány szolgáltatja, amely kimutatta, hogy olyan csecsemők bélflórájában, akik háziállatot – 70 százalékban kutyát – tartó családban születtek, kétféle mikroba is megjelent, amely az allergiás betegségek és az elhízás átlagosnál kisebb kockázatához kapcsolódik – írja a HáziPatika.com.

A kanadai csecsemők székletmintáin végzett elemezések azt mutatják, hogy a gyerekek között, akik kutyákkal együtt nőnek fel, kisebb az asztmások aránya. Anita Kozyrskyj és csapata a University of Albertán 20 év eredményeit nézte át. Az elmélet szerint a szennyeződéseknek és baktériumoknak kitett – például macskák és kutyák szőrzetével érintkező – csecsemők e stimulus hatására létrehozhatnak korai immunitást, bár a kutatók nem biztosak benne, hogy a hatás a „saját” baktériumoknak, vagy a háziállatokról átkerült mikrobáknak köszönhető.

A kutatás közelebb visz annak megértéséhez, hogy az érintkezés a házi kedvencekkel még az anyaméhben, vagy legfeljebb három hónappal a szülés után növeli-e meg igen nagy mértékben a Ruminococcus és az Oscillospira baktériumok számát, amelyek a csökkent gyermekkori allergiához és elhízáshoz kapcsolódik.

„E baktériumok mennyisége a kétszeresére nőtt, amikor egy állat is volt a házban” - mondta Kozyrskyj, hozzátéve, hogy a kedvencekkel kialakított kapcsolatról kimutatták, hogy hatással van a bélflórára akkor is, ha az állattal a szülés előtt érintkezett az anya. Más szóval, ha a kutyát el is távolították a szülés előtt, az egészséges mikrobiomcsere mégis megtörténhet. A kutatások arra utalnak, hogy az állatok jelenléte a családban a születés előtt feleslegessé teheti a fertőzésmegelőzésére a szüléskor használt antibiotikumok alkalmazását is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés