TestesÉvad – KönyvTÁRlat

2017. április 12. 19:52
Az Országos Széchényi Könyvtár népszerű előadássorozatának utolsó alkalmához érkezik 2017. április 20-án, 17 órai kezdettel, ahol meg lehet hallgatni Pár Feri atya, mentálhigiénés szakember és Bíró Csilla, az OSZK munkatársa előadását.

A könyvtár szakmai kollégái a tematikához illő különlegességekkel színesítik minden alkalommal az est programját, helyet adva az írásbeliség kincsének is. Az áprilisi interaktív előadáson Hajnal Mátyás Szíves könyvecskéjének bemutatásával készül Bíró Csilla. A könyvet Bécsben adták ki 1629-ben.

„Ez a régi nyomtatvány több dolog miatt is különleges, és több okból is közel áll a szívünkhöz. Mindössze négy csonka példánya maradt fenn, ebből kettőt őriz az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tára. A vegyes műfajú, 18 csodálatos rézkarccal illusztrált kötet meditációs segédkönyv. A 18 embléma mondja el a szív megtisztulásának történetét, a szerző, a jezsuita Hajnal Mátyás szavaival élve, a »lelki komédiát«. A szöveg 18 meditációját az Énekek énekéből vett részletek kísérik, ezek a részletek is egy kis történetté állnak össze: Jézus kopogtat a szív ajtaján, ám a rest lélek először nem kel fel, hogy ajtót nyisson. Amint beengedi Jézust, az Istenhez való felemelkedés csodálatos útja kezdődik el. Ezt az utat végigjárni egy különleges, semmihez nem hasonlítható élmény.” – Bíró Csilla előadása.A szív témához méltó előadó nyitja majd az alkalmat, lehetősége lesz a közönségnek megismerkedni Pál Feri atya gondolataival, amiket az este tematikája inspirált. A mély önvizsgálat ideje után a Valaki Alfonz zenekar koncertjével folytatódik a program, hogy a szív húrjai is megszólalhassanak, majd a könyvek világát megszólítva a fent bemutatott könyvecskéről lehet meghallgatni Bíró Csilla lelkesítő előadását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés