A kapcsolati erőszak áldozatainak indított tanácsadó honlapot az Ökumenikus Segélyszervezet

2017. április 19. 12:37
A honlapon névtelenül juthatnak információhoz az érintettek és hozzátartozóik, valamint a probléma iránt érdeklődők – jelentették be a keddi sajtótájékoztatón. Az Ökumenikus Segélyszervezet fontosnak tartja, hogy még többet beszéljenek a kapcsolaton belüli bántalmazásról, hogy az ne legyen többé tabutéma – hangsúlyozta a szervezet munkatársa a kedd este az M1 aktuális csatornán. Egy friss kutatás szerint óránként legalább egy poszt vagy komment érkezik a témában. Magyarországon minden negyedik családban fordul elő erőszak.

Senkár Éva pszichológust abból az alkalomból kérdezték az M1 aktuális csatornán, hogy a segélyszervezet online tanácsadó oldalt indított. A www.meddigmehet.hu portálon névtelenül juthatnak információhoz az érintettek és hozzátartozóik, valamint a probléma iránt érdeklődők.

A segélyszervezet munkatársa a televíziós csatornán kiemelte: egyre többen az interneten keresnek válaszokat kérdéseikre, problémáikra. Az interneten viszont előfordul, hogy az áldozatokat hibáztató, bántó üzeneteket is megfogalmaznak, ezért is tartják fontosnak, hogy a tanácsadó oldalukra irányítsák az érintetteket. A segélyszervezet oldalán pedig olyan – szociális munkás, pszichológus, jogász – szakemberek adnak megbízható tanácsokat, akik a krízisközpontokban nagy tapasztalatot szereztek.

A pszichológus elmondása szerint az oldalon nemcsak a bántalmazottaknak, hanem környezetüknek is adnak tájékoztatást, és azt is tervezik, hogy később a gyakori kérdésekre információs csomagot állítanak össze, amely azoknak is segíthet, akik még nem szánták el magukat arra, hogy írjanak a portálnak. Arra készülnek, hogy sok megkeresés érkezik, mert sok családot érint ez a probléma – tette hozzá.

*

A keddi sajtótájékoztatón Senkár Éva pszichológus kiemelte: problémát jelent, hogy az erőszakot elszenvedők sokszor nem mernek beszélni arról, ami velük történik, tartanak környezetük reakciójától, sokszor ugyanis őket hibáztatják, de visszatartó erő lehet a szégyen és a bűntudat is. Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy ne csak a fizikai erőszakot tekintsék családon belüli erőszaknak, hanem a lelki bántalmazást is –fűzte hozzá. Elmondta azt is, hogy a segélyszervezet több mint tíz éve foglalkozik a bántalmazottak krízisellátásával. Kiemelt céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a problémára, álláspontjuk szerint ugyanis az erőszak semmilyen formája sem elfogadható.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, úgy fogalmazott: a megbízhatóság, a bizalom és a hitelesség a legfontosabb jellemzője a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával létrejött oldalnak és az ott segítséget nyújtó szakembereknek. Elmondta, hogy a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek, évente több ezer gyereknek tartanak felvilágosító órákat a családon belüli erőszakról.

Bujdosó Bianka, az ACG Reklámügynökség digitáliskampány-igazgatója egy friss kutatás eredményét ismertette: évente legalább tízezer bejegyzés keletkezik a családon belüli, illetve a párkapcsolati erőszak témájában az interneten, ez azt jelenti, hogy óránként legalább egy poszt vagy komment érkezik a témában. A Google adatai szerint 2015-ről 2016-ra több mint 27 százalékkal nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos keresések száma, ezen belül a fizikai bántalmazással összefüggő keresések száma majdnem 18 százalékkal emelkedett, a lelki bántalmazásra vonatkozóké pedig 68 százalékkal nőtt – részletezte, hozzátéve, hogy a kereséseknek csupán csekély része segítségkérés, többségük célja az informálódás.

Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke azt mondta: Magyarországon minden negyedik családban fordul elő erőszak, tehát jól látszik, hogy valós társadalmi problémára igyekeznek megoldást találni a honlap elindításával. 

(MTI; Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés