Önkénteskedni jó

2017. április 20. 12:28

Novák Katalin
Család.hu
Célunk, hogy a fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél-, maximum egy év tanulmányi szünetet biztosítsunk, amikor a hétköznapokból kiszakadva úgy gondolhatják át pályaválasztási terveiket, hogy közben értelmesen töltik ezeket a hónapokat.

„Az »Önkéntesség személyre szabva« elnevezésű új uniós projektről nyilatkozott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a csalad.hu-nak.

»Önkéntesség személyre szabva« címmel új uniós projekt indul. Mi is ez?

Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy önkénteskedni jó. Jó annak, aki az önkéntes tevékenységben segítőként részt vesz, jó azoknak, akiknek ilyen formán segíteni tudunk, és jó a társadalomnak is, hiszen egymásra odafigyelő, a másikért tenni kész és képes emberek alkotják. Szerencsére Magyarországon egyre többen önkénteskednek. Azt is tapasztaljuk, hogy manapság egyre több az olyan fiatal, aki a középiskola elvégzése után szívesen kipróbálná magát egy olyan területen, amivel később foglalkozni szeretne vagy akár olyasmivel is szívesen találkozna, amire máskor nem lesz lehetősége.

Tulajdonképpen erre a két jelenségre ad választ az »Önkéntesség személyre szabva« program. Célunk, hogy a fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél-, maximum egy év úgynevezett »gap year«-t, tanulmányi szünetet biztosítsunk, amikor a hétköznapokból kiszakadva úgy gondolhatják át pályaválasztási terveiket, hogy közben értelmesen töltik ezeket a hónapokat. Olyasmiket tanulnak, amiknek később nem csak hasznát vehetik, de másoknak is segíthetnek. A tapasztalatok birtokában dönthetnek arról, hogy a felsőoktatásban folytatják, vagy inkább szakmát tanulnak.

Hogy kell ezt elképzelni? Mit jelent konkrétan?

A programban részt vevő fiatalok bekapcsolódhatnak a szociális, egészségügyi, honvédelmi és katasztrófavédelmi közfeladatokat ellátó állami, egyházi és civil szervezetek munkájába. Ezek a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy elvégezzék a tartalékos katonai képzést, hogy mentőápolóként dolgozzanak vagy olyan segítő tevékenységben szerezzenek tapasztalatot, amihez később is bármikor tudnak nyúlni. Sőt, az is lehet, hogy annyira megtetszik nekik az adott terület, hogy végül „ott is ragadnak”. Fontos, hogy ez idő alatt nem jelentenek anyagi terhet a család számára, sőt, a fiatalok az adott szervezeten keresztül támogatást kapnak nyelvtanuláshoz és jogosítvány megszerzéséhez is.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerteágazó és bőséges tapasztalat alapján az a véleményem, h. ez egy szuper terv, a kérdés, persze, a megvalósítás lesz.

A gyerekek egy kis része nagyon korán, akár már a serdülőkor elején, tudja, h. mit szeretne később, és általában ez megegyezik azzal, amire megvan benne a tehetség is, illetve inkább ebben, mint másban. Ez egy szerencsés adottság.

Legalább ennyien viszont az érettségi, a sikeres érettségi után sem látják világosan a vágyott jövőt. Nekik ez a program, még egy kis idő, h. elgondolkodjanak, s tudjanak választani, annyira jól jöhet, h. az már életmentés.

Más kérdés, h. mindent és így az időt is, el lehet szúrni. Van olyan gyerekem, sőt, én is így voltam, akinek jól jött volna még egy kis idő, hasznosan eltöltve és elgondolkodva azon, mi is lenne a jó, ami kenyérkereset is, de amihez érzékem van, s szívesen leélnék egy életet, ezen a vonalon dolgozva.

Számomra ez egy szimpatikus terv.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában