Kérdések és válaszok a CSOK-ról: Mennyibe kerül?

2017. április 24. 9:06
A család.hu folytatja a CSOK kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatát. Ezúttal arra a kérdésre adnak választ, hogy milyen előre kalkulálható költségekkel jár a CSOK igénylése.

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is nagy az érdeklődés. És bár számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A család.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A kérdés:

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kiadásokkal jár, hogy megkapjuk a CSOK-ot? Hallottam, hogy elég sok dologért kell fizetni, ügyvéd, illeték, földhivatal, ilyenek. Érdeklődnék, hogy pontosan mire számíthatok?

A válasz:  

Egy lakás vásárlásakor sajnos számos díjtétel merülhet fel. Az adásvétellel kapcsolatos ügyvédi munkadíj, hivatali illetékek, ingatlanszerzési közterhek. Ezek akkor is fennállnak, ha Ön nem családi otthonteremtési kedvezményből kíván új vagy használt lakást vásárolni. A CSOK-ról szóló szabályozás szerint ezek mellett új lakás építésére, vásárlására, vagy használt lakás vásárlására igényelt otthonteremtési kedvezmény esetén a hitelintézetek – hiszen ezeknél kell beadni az igénylést – a teljes kedvezmény összegének legfeljebb 1,5 százalékát – de maximum 30 ezer forintot – kérhetik el díjként a jogosultság elbírálásáért cserébe.  Ez nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni  szemle díját. Ha Ön úgy kéri a CSOK-ot, hogy mellé lakáscélú kölcsönt is igényel, az otthonteremtési kedvezményre való jogosultság elbírálásáért és folyósításáért nem számíthat fel díjat a hitelintézet.  Bármelyik verzióra is készül, a hitelintézet szerzi be Ön helyett az illetékes hatóságtól a jogosultság feltételeit igazoló adatokat és okiratokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés