Kérdések és válaszok a CSOK-ról: Sok gazdás telekre jár a kedvezmény?

2017. április 24. 9:46
A család.hu folytatja a CSOK kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatát. A kérdés ezúttal arra vonatkozik, hogy 4 tulajdonos osztatlan közös tulajdonában álló építési telekre szánt ingatlanra igényelhető-e a kedvezmény.

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is nagy az érdeklődés. És bár számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A család.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

A kérdés:

Osztatlan közös tulajdonban lévő telken szeretnénk építkeznék. A telekre kötnénk használati megosztási megállapodást a nagyszülőkkel. Jogosultak lehetünk így a 10+10 milliós CSOK-ra? A telek négyünk nevén lenne, és már rég megépült rá a nagyszüleim háza. Ezt szeretnénk egy új lakással kibővíteni, de nem világos számunkra, hogy ez bővítésnek, vagy új lakásnak számít e.

A válasz:  

Az eredeti CSOK-rendeletet legutóbb tavaly szeptemberben átfogóan módosította a kormány. Emiatt azóta osztatlan közös tulajdonban álló telek esetében is fennállhat a jogosultság az otthonteremtési kedvezményre. Ennek feltétele, hogy a kedvezménnyel érintett lakásra csak a támogatott személyeknek legyen használati joga. Ezt a kizárólagos jogot közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni, amelyhez csatolni kell a hitelintézet felé a lakás teljes területére vonatkozó használati jogosultságot igazoló megállapodást. Ennek pedig tartalmaznia kell a támogatott személy kizárólagos jogosultságát. A családi otthonteremtési kedvezmény jelenlegi szabályai szerint az Önök által jelzett helyzetben új lakás építéséről van szó.

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés