Novák Katalin: A jövőt a tehetséges fiatalok határozzák meg

2017. április 25. 9:53
Magyarország felismerte, hogy a jövőt a tehetséges fiatalok, az ő felkarolásuk és támogatásuk határozza meg – mondta az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Budapesti Tehetség Konferencia megnyitóján.

Novák Katalin arról beszélt, hogy szerinte mindenkiben rejlik valamilyen tehetség, csak fel kell fedezni. A konferencián résztvevő szakembereknek pedig az a feladata, hogy felébresszék és fenntartsák a fiatalokban eleve meglévő érdeklődést. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormánynak kiemelten fontos a tehetséggondozás ügye, ezért egyre több figyelmet és forrást fordít erre a területre. 2009 óta a hatszorosára emelték az erre szánt összeget, a jövő évi költségvetésben az ideinél mintegy 10 százalékkal többet fordítanak rá, ezzel pedig átlépik a hárommilliárd forintos határt.

Hozzátette: ez nem jöhetett volna létre azon adózó állampolgárok nélkül, akik felajánlják az személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program számára. Eleinte még csak 50 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, mostanra viszont már több mint 350 ezren gondolják úgy, hogy a tehetséges fiatalokat szeretnék támogatni. A programban évente 350 ezer fiatalt támogatnak a sport, a kultúra és a természettudományok terén az óvodától a felsőoktatáson túlnyúlva – mondta Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte, azt szeretnék üzenni, hogy ha valaki tehetséges és a szorgalmas, akkor számíthat a kormány és a magyar állampolgárok támogatására. Novák Katalin úgy fogalmazott: Magyarország a tehetséggondozás fővárosa Európában, hiszen Budapesten van az Európai Tehetség Központ, és magyar javaslat alapján már európai tehetségnapot is rendeznek.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában