Örömmel zenélés, zenével nevelés

2017. május 7. 16:00

Gállné Gróh Ilona
Családháló
A Ringató módszerrel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás.

„Ili, ha egy mondatban kellene összefoglalni a Ringató lényegét, mi lenne az?

Több ilyen »egy mondat« is létezhet. Emberré nevelés a zene eszközeivel. A Ringató módszerrel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás. A közös éneklés és játék élménye a családban. És így tovább…

Mikor és hogyan kezdődött?  

Bizony elég régen, huszonöt évvel ezelőtt. A szekszárdi főiskolán tanítottam akkor, és közben zeneóvodás csoportjaim is voltak. Egy anyuka, akinek a kisgyereke odajárt hozzám, kérdezte, hogy az egyéves kistestvért hozhatná-e az óvodások közé. A válasz világos és rövid volt: sajnálom, nem… Aztán gondolkozni kezdtem, és rájöttem, hogy szülőkkel együtt lehetne foglalkozni a legkisebbekkel is. Kértem az érdeklődő anyukát, hogy jöjjön el egy hét múlva, és hozzon magával még néhány kisbabás anyukát. Így kezdődött. Akkor eljöttek hatan, de nem telt bele sok idő, és már nem fértünk el a teremben, ami pedig egy jókora társalgó volt. Természetesen sok minden tudatos volt már akkor és sok mindent hozott az azóta eltelt idő.

A gyerekeket tanítottad vagy a szülőket?

A szülőket. Kedvet ébresztve az énekléshez, játékhoz, óvatosan irányítgatva, mintát adva. Tudtam, hogy ezeken a foglalkozásokon bóvlit sosem fogok adni, akkor sem, ha kérik a divatos gyerekslágereket, rajzfilmzenéket. Legfeljebb faképnél hagynak – gondoltam – de szerencsére nem így történt. Tudtam, hogy milyen módszerekkel lehet a terveimet megvalósítani, természetesen ez a módszer az idők során alakult, változott, letisztult. Tanítható, világosan követhető annak ellenére, hogy eléggé összetett, sajátos.”

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remek program! :-))))))))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában