A lét a tét - sorsunk az anyák kezében

2017. május 17. 15:30

Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli.

2017. május 17. 15:30
Nőiszem
Nőiszem

„Oswald Spengler 1922-ben megjelent főművében, a Nyugat alkonyában olyan jóslatot kockáztat meg, melyet ma kőkemény valóságként élünk és saját szemünkkel tapasztalunk. A német történész-filozófus a neves mű második kötetében így ír: »A nagy fordulat (a népek történetében) akkor következik be, amikor egy nagy műveltségű nép mindennapi gondolkodásában  a gyermekek létezésére indokokat kezd keresni. A természet nem ismer indokokat. (…) Az ősi népek bő gyermekáldása természeti jelenség, melynek meglétén senki nem morfondírozik, még kevésbé annak hasznán vagy kárán. Ahol a születési indokok egyáltalán tudatosulnak, ott maga az élet vált már kérdésessé. (…) Az ősasszony, a parasztasszony: anya – minden női sajátossága ebbe a fogalomba fut össze, csak később jelenik meg az ibseni nő, a barátnő, akinek gyermekei helyett lelki konfliktusai vannak. (…) A gyermekbőség fokozatosan provinciálissá válik.

A sokgyermekes apa a nagyvárosokban karikatúra.

Ezen a lépcsőfokon veszi kezdetét minden civilizációban az elnéptelenedés stádiuma. Így zajlott ez az antikvitásban is: az Imperium a legteljesebb békét élvezte, gazdag volt, magas műveltségű, jól szervezett. Mindennek ellenére gyorsan és tömegesen fogyott a népessége.«

Ismerős?

Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli. Ez nem optimizmus vagy borúlátás kérdése, egyszerű matematika. Erről a tendenciáról beszél minden demográfiai mutató. Az ENSZ vonatkozó jelentése szerint az európai kontinens lakosságszáma – a világban egyedüliként – csökkenni fog 2050-ig. S bár az egy nőre jutó születésszám a mostani 1,6-es európai átlagról 1,8-ra növekedik majd (alapvetően a bevándorlók magasabb termékenysége miatt), de ez még mindig nem éri el az önfenntartáshoz szükséges 2,1-es átlagos születésszámot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. augusztus 31. 01:21
Ha így látod, annak a legfőbb oka az, hogy a fiúk jelentős része apa nélkül nő fel. A válás lehetősége persze önmagában jó dolog, a rossz inkább az, hogy eleve éretlen emberek házasodnak, nemzenek gyerekeket, akik nem tudják az utódaikat ép lelkű felnőtté nevelni (pláne, ha a nő egyedül neveli a fiút); és rohamosan elharapózik a Pán Péter-szindróma. Felnőtt korban ennek egyik tünete az ún. mamahotel. Az eleve adott kiinduló helyzetet (egyre több elvált, egyedülálló, idősödő nő) még nehezíti az egyre nehezebb lakáshoz jutás is; így aztán felnőttként racionális választás az anya mellett maradás, ami az anyától való elszakadást, a pszichésen felnőtté válás lehetőségét, a felzárkózást kábé végleg tönkrevágja. Egy példa rá: https://444.hu/2017/01/27/egy-borzaszto-aranyos-zugloi-hirdetes-szerint-egy-anyuka-18-34-eves-feleseget-keres-a-30-eves-fianak (nyilvánvalóan a fiú nevében is az anyuka írta a hirdetést: https://uploads.disquscdn.com/images/7a0f162cb01e0c73cbde560b0f8f777a96bc9a03246c88d78b70a88e5a7182a8.jpg ) A kommentek közt is volt egy drámai eset arra, hogy anyuka mennyire nem bír elszakadni a felnőtt fiától: "Lattam en mar olyat eloben, hogy elindultunk nyaralni a haverokkal, az egyikukert hazhoz mentunk. Kocsi megall, haver kilep az ajton, baratnoje a kocsibol repul ki a srac karjaiba, erre anyuka uvoltve kivetodik a bejaratai ajton, atoleli a fia labait: -Eeeedesfijjjaaaam, miert hagysz el engemeeeeet?-bogi teli torokbol. Kicsit megfagyott a levego, a nyaralas vegen a srac elkoltozott otthonrol, de mi mentunk el a cuccaiert, a huga pakolta ossze, o maga nem mert visszamenni :D" "Mar nem. Rakovetkezo evben a huga is elmenekult otthonrol, majd fel ev mulva az egyedul maradt anyuka felkototte magat. A ket gyerek csodaval hataros modon ep ember lett/maradt." A megoldás ebben az esetben az elköltözés volt, ami segítette a többiekhez való felzárkózást (legalábbis reméljük). A rendszerváltás drámai módon változtatta meg a lakáshoz jutás lehetőségeit; a szocializmus alatt ez sokkal könnyebb volt; plusz volt még egy segítség a mamához ragadás elkerülésére, a kötelező honvédelmi szolgálat. Persze a súlyosabb esetek azt is elbliccelték (mármint a súlyosabban Pán Péter-szindrómások). De most se olcsó bérlakás, se kötelező honvédelmi szolgálat nincs, elvált anyukából viszont annyi, mint égen a csillag; akik naná hogy nem akarnak egyedül maradni, tehát minden feltétel adott a mamahotelhez, és vele az éretlen férfiakhoz, akikre egyáltalán nem lehet számítani. Úgyhogy ez egy ördögi kör, a következő nemzedékben még erősebbé válik a jelenség, és még több hisztérikus, éretlen, elkényeztetett, semmirekellő férfi jelenik meg a "húspiacon". Amerikában ez már annyira feltűnő probléma, hogy Philip Zimbardo írt is róla egy könyvet: Hová lettek a férfiak? https://www.libri.hu/konyv/nikita_d_coulombe.nincs-kapcsolat.html http://alfahir.hu/a_tarsadalomnak_szuksege_van_ferfiakra_hova_tunik_az_uj_nemzedek
annamanna
2021. augusztus 31. 01:15
Istennek kéne hinned, de az nem különösebben hat meg. A feleségedben bíznod kellene, nem hinni benne. Sherry könyvén pedig tuti kiakadnál, mert a kommentjeiden is érezhető, hogy nem vagy épp az egyenrangúság híve, jobban szereted az alá-fölé rendeltséget, minden tekintetben. Azért nem nagyon tudsz velem sem boldogulni, mert nők részéről jobban szereted a szimpla behódolást, alárendelődést, bólogatást (legalábbis ezt gondolom, az eddigiek alapján). Azért nem tudtál válaszolni például arra a kérdésre sem, hogy Isten miért teremtett először állatokat, mintha bizony azok partnerei lehetnének Ádámnak; és csak később Évát. Gondolkozz el, komolyan mondom, ezen. Miért nem rögtön lett Éva megteremtve? Miért vitt először Isten állatokat Ádámhoz?
Einar
2017. június 28. 09:32
pontosabban, át akarta venni a helyét a liberális jogállamnak csúfolt inkvizíció, ahol s minden egyház egyenlő, kivéve, ha keresztény. Nyugaton ez jobban sikerült, nálunk szerencsére más a helyzet.
exfahrenheit
2017. június 28. 09:32
"Az ősi népek bő gyermekáldása természeti jelenség, melynek meglétén senki nem morfondírozik" dehogynem.. régen azért született sok gyerek, mert nem volt antibiotikum és töredéke, ha megmaradt.. az antibiotikum megjelenésével szükségessé vált a fogamzásgátlás is, mert a többség el se tudta volna tartani a gyerekeit..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik