A lét a tét - sorsunk az anyák kezében

2017. május 17. 15:30
Nőiszem
Nőiszem
Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli.

„Oswald Spengler 1922-ben megjelent főművében, a Nyugat alkonyában olyan jóslatot kockáztat meg, melyet ma kőkemény valóságként élünk és saját szemünkkel tapasztalunk. A német történész-filozófus a neves mű második kötetében így ír: »A nagy fordulat (a népek történetében) akkor következik be, amikor egy nagy műveltségű nép mindennapi gondolkodásában  a gyermekek létezésére indokokat kezd keresni. A természet nem ismer indokokat. (…) Az ősi népek bő gyermekáldása természeti jelenség, melynek meglétén senki nem morfondírozik, még kevésbé annak hasznán vagy kárán. Ahol a születési indokok egyáltalán tudatosulnak, ott maga az élet vált már kérdésessé. (…) Az ősasszony, a parasztasszony: anya – minden női sajátossága ebbe a fogalomba fut össze, csak később jelenik meg az ibseni nő, a barátnő, akinek gyermekei helyett lelki konfliktusai vannak. (…) A gyermekbőség fokozatosan provinciálissá válik.

A sokgyermekes apa a nagyvárosokban karikatúra.

Ezen a lépcsőfokon veszi kezdetét minden civilizációban az elnéptelenedés stádiuma. Így zajlott ez az antikvitásban is: az Imperium a legteljesebb békét élvezte, gazdag volt, magas műveltségű, jól szervezett. Mindennek ellenére gyorsan és tömegesen fogyott a népessége.«

Ismerős?

Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli. Ez nem optimizmus vagy borúlátás kérdése, egyszerű matematika. Erről a tendenciáról beszél minden demográfiai mutató. Az ENSZ vonatkozó jelentése szerint az európai kontinens lakosságszáma – a világban egyedüliként – csökkenni fog 2050-ig. S bár az egy nőre jutó születésszám a mostani 1,6-es európai átlagról 1,8-ra növekedik majd (alapvetően a bevándorlók magasabb termékenysége miatt), de ez még mindig nem éri el az önfenntartáshoz szükséges 2,1-es átlagos születésszámot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rövidtávú megoldás: robotika, automatizálás.
Drónok a határzónákban, amik mindre lőnek, ami 20 kilónál nehezebb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés