A szigorodó korlátozások és az akadozó vakcinaszállítmányok miatt növekszik az elégedetlenség Európában

2021. február 03. 11:41

Európa-szerte egyre nagyobb nyomás nehezedik a hatóságokra a járványügyi korlátozások ellen fellépő polgárok miatt, a vakcinák kiszállításában tapasztalható késedelem pedig tovább fokozza az indulatokat.

2021. február 03. 11:41
null

Az elmúlt napokban Európában egyre több helyen szerveztek demonstrációkat a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellen. Ahogy arról már beszámoltunk, január közepén többek között Ausztriában, Olaszországban és Hollandiában is megmozdulások voltak, a járványügyi szigor árnyékában, illetve a gazdasági nehézségek láttán egyre többen a korlátozások lazítása mellett állnak ki. Akkor a tüntetések a kormányellenes rigmusoktól és az erőszaktól sem voltak mentesek. Úgy tűnik, hogy ez most sincs másként, sőt, egyre nagyobb nyomás nehezedik a hatóságokra. 

Belgiumban és Ausztriában is be nem jelentett tüntetés miatt kellett közbelépnie a rendőrségnek.

Brüsszelben a belga hatóságok többszáz emberrel szemben intézkedtek, miután tüntetés kezdődött a bevezetett kijárási korlátozás és az éttermek bezárása miatt. A belga hatóságok szerint a holland események a belga folyamatokra is hatással vannak. Ausztriában megközelítőleg 10 ezer ember vonult utcára, 850 ember részesült büntetésben a járványügyi korlátozások megsértése miatt. A tüntetés itt sem volt kormánykritikától mentes, sok nyugati-európai médium szerint szélsőjobboldali erők álltak a megmozdulások mögött. 

Hollandia több nagy- és kisvárosában többnapos tüntetés kezdődött miután a kormány kijárási korlátozást vezetett be este 9 és reggel fél 5 között. A tüntetők kirakatokat, köztéri kamerákat, korházakat és oltóközpontokat rongáltak meg, parkoló autókat borítottak fel, és több helyen barikádot emeltek, gyújtottak fel.

A hatóságok többszáz embert előállítottak, és nagy erőkkel vonultak utcára, hogy megfékezzék az agresszív tüntetők rendbontását.

A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek, és arra kérték a lakosságot, segítésék a rend helyreállítását. Több városban a focirajongók nyíltan kiálltak a rendőrség mellett azért, hogy példát mutassanak a lakosság számára és rábírják a tüntetőket, hagyjanak fel a felesleges erőszakkal.  

Lengyelországban a nyugat-európai fejleményekhez képest békésebb ellenállás kezdődött. Egyes éttermek, síparadicsomok és vendégházak ismét megnyitották a kapuikat, a vendéglátóiparra nehezedő gazdasági nyomás miatt sokan úgy vélik, ideje lazítani a korlátozásokon. A lengyel kormány február 1-jével enyhítéseket vezetett be, a bevásárlóközpontok és múzeumok nyitva lehetnek, azonban az éttermeknek és szállodáknak továbbra is zárva kell tartaniuk. A vendéglóipari kis- és közepes vállalkozások szerint a kormány megfeledkezett rólunk az őszi és téli állami segélyakciók kidolgozásakor, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett kormány több lépcsőben, több milliárd zlotyival támogatta a gazdaságot. 

Az elégedetlen tulajdonsok „kinyitunk” nevet viselő kampánya nagy sajtóvisszhangot kapott Lengyelországban, és

a korlátozások ellen fellépőket az Opole Város Közigazgatási Bírósága által hozott ítélet is tovább bátorította.

Januárban a bíróság ugyanis kimondta, semmis az a büntetés, amit a hatóság a tavaszi korlátozások idején kiszabadott egy fodrászra, aki vevőket szolgált ki üzletében. A döntés értelmében a már befizetett büntetést vissza kell fizetni a fodrászat számára. 

Az Európa-szerte tapasztalt korlátozásokkal szembeni ellenállás egyre nagyobb mértéket ölt, az általános elégedetlenséget tovább fokozza, hogy a vakcinák kiszállítása az uniós tagállamokba akadozik. A kormányok nem tudnak olyan ütemben haladni az oltási tervükkel, ahogy azt prognosztizálták, így az akadozó ellátás miatt a korlátozó intézkedéseket sem képesek az eltőre eltervezett módon enyhíti. A további szigorítások elkerülése az átoltottság növelésével kerülhető el, vagyis a lakosság ellenállása, a demonstrációk csakis a vakcinaszállítmányok felgyorsításával orvosolható.

Gergi-Horgos Mátyás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik