A minimálbér magas, az adóteher alacsony Magyarországon – az Emerging Europe elemzése

2021. február 25. 12:25

Az Emerging Europe utánajárt annak, hogy Közép-Kelet-Európa országaiban valóban alacsonyak-e az adóterhek. A portál arra jutott, hogy a jövedelemadó mértéke alacsony a régióban, de számos rejtett költség merül fel, mind a cégek, mind az alkalmazottak számára. A lap összehasonlító adatai alapján Magyarországon kiemelkedően alacsony adóterhek párosulnak az erős minimálbérhez.

2021. február 25. 12:25
null
Takács Zsolt

Sok vállalkozás számára fontos a kérdés, hogy mennyibe is kerül a régióban történő foglalkoztatás. Ennek járt utána az internetes portál.

Az Emerging Europe a Papaya Global felhőalapú bérszámfejtést biztosító izraeli startup adatait felhasználva megvizsgálta a feltörekvő Európa tíz országában a nettó minimálbéreket és kiszámolták az adóterheket (pontosabban az adóéket), tehát a nettó fizetés és a munkáltató teljes költsége közötti különbséget.

A lap arra a következtetésre jutott, hogy a legmagasabb nettó minimálbér Szlovéniában van (558,58 euró), míg a legalacsonyabb Bulgáriában, ahol ez az összeg 235,05 euró.

De az adóék tekintetében is nagy a különbség. Bulgáriában a nettó minimálbér és a munkáltató költsége között különbség 40,8 százalék, míg ez Lengyelországban már 49,9 százalék. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált országokban az adóék 43 és 44 százalék között van, de beszedési módszerben jelentős különbségek láthatók.

Litvániában és Romániában a cégeknek viszonylag kevés adót kell fizetniük és az egészségügyi és szociális hozzájárulásokat áthárítják az alkalmazottakra.

Azoknak a cégeknek érdemes lehet az Emerging Europe szerint a régión is túlmenni, akiknek a költség az elsődleges. Grúziában az általános adóék ugyanis 23,6 százalék (és nincs minimálbér), de

Észak-Macedóniában például csak a munkavállalót terheli adófizetési kötelezettség.

Magyarország előkelő helyen

A Magyarországon kapható, végzettséget igénylő garantált bérminimum 613 euróval kiemelkedőnek minősül a régióban, míg az általános minimálbér 468 euró az országban. A munkáltatók viszonylag alacsony értéket, 17 százalékot fizetnek be a bérek után. A munkavállaló bérét 15 százalékos személyi jövedelemadó és 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terheli – írja az Emerging Europe.

A tíz ország összehasonlításában Magyarország nagyon jó helyen végzett, mivel a minimálbér közel azonos a Szlovákiában és Lengyelországban kaphatóval.

Tegyük hozzá, hogy egy egészen friss ILO-jelentés szerint 2017-es adatok alapján relatív értelemben Magyarországon különösen magas a minimálbér, ha azt az ország medián- vagy átlagbéréhez viszonyítjuk.

A külföldi vállalkozásoknak Magyarország olcsónak minősül a bérek után fizetendő adók tekintetében, mivel

Bulgária után hazánkban a legalacsonyabb az adóteher,

ezzel a munkavállalóknak is több pénz marad a zsebükben. 

Egy diplomás minimálbéres esetében a magyar adóék 43,1 százalék, ennél csak a bolgár 40,8 százalék alacsonyabb.

 

Minden országban vannak bizonyos adókedvezmények, amelyek tovább csökkenthetik az adóéket. Ilyen például a Magyarországon 2022-től hatályba lépő 25 év alattiak SZJA-mentessége vagy a már érvényben lévő családtámogatások is, mint például a négy gyermekes anyák SZJA-mentessége vagy a gyermekek után kapható adóalapcsökkentő kedvezmények.

Vásárlóerőben nem is rossz

A feltörekvő európai régióban a minimálbérek gyorsabban nőnek, mint bárhol máshol az egész unióban. Az Eurostat adatai szerint a megélhetési költségeket is figyelembe véve

Szlovéniában és Lengyelországban a minimálbér már nagyobb vásárlóerőt kínál, mint néhány nyugat-európai országban.

(MTI/Vasvári Tamás) 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. május 15. 23:22
A minimálbér alacsony, az adóteher magas Magyarországon - Akitlosz elemzése. Ha az Emerging Europe magyar minimálbérért dolgozna és 27%-os ÁFÁ-val vásárolna, akkor nagyon nagyon gyorsan módosítaná az álláspontját.
Magyarok Pásztora
2021. május 15. 23:22
Csak így maradjon még vagy 20 évig.
Akitlosz
2021. május 15. 23:21
Aki szerint magas a magyar minimálbér ő legyen boldog vele és soha ne keressen többet!
Griffi
2021. március 02. 12:09
Tökéletes példa erre az Index, a Telex, meg Karácsonyi Artúr facebook nyafogása :D :D :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik