Kezdődik a spórolás: hanyatlik a vásárlási kedvünk

2022. augusztus 04. 13:35

Kezdünk igazodni az inflációhoz és a megélhetési aggodalmakhoz. Éves szinten nőtt, júniusban azonban fékezni kezdett a hazai kiskereskedelmi forgalom: alapvetően az élelmiszereken kezdtünk spórolni – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

2022. augusztus 04. 13:35
null

Kiadta legújabb összesítését a KSH a kiskereskedelmi forgalom hazai alakulásáról. Az éves mutatók még jól teljesítenek, júniusban 4,5 százalékkal nőtt a forgalom volumene az előző esztendőhöz képest (az elemzők 8 százalékot vártak), havi bontásokban azonban már nem olyan rózsás a helyzet. Júniusban 0,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom: az élelmiszerüzletekben 0,3 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer- és üzemanyag kiskereskedelemben 2,5, illetve 23,6 százalékos volt a volumenindex visszaesése.

Az év eleji gazdasági transzferek és a bérek emelése mintegy 10 százalékot dobott a kiskereskedelmi fogyasztási mutatókon 2022 első felében,

a május óta tartó lassuló tendencia ugyanakkor markánsan folytatódni fog.

Az élelmiszerek drágulása a kiskereskedelmi szektorban erősen fogja éreztetni hatását, míg az üzemanyag-forgalom tekintetében az ársapka-módosítás és a mennyiségi korlátozások jósolnak negatív mutatókat.

Az extraprofit-adó fogyasztókra hárítása és a rezsicsökkentés módosítása (utóbbinál nem lehet látni, hogy ha fog, akkor milyen módon fog a továbbiakban változni), valamint az évtizedek óta nem tapasztalt infláció jelentős jövedelemkiesést okoz a háztartásoknak. Ezek összességében mind azt prognosztizálják, hogy 2022 második félévében a kiskereskedelmi forgalom jelentős csökkenésére számíthatunk.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. augusztus 06. 05:10
Bevallom, hogy a magam részéről ennek örülök. Abszurdan elszálltak az élelmiszerárak, legalább is abban a kategóriában, ahol én fogyasztok. Érthetetlen volt számomra, hogy mindenki ugyanolyan intenzitással vásárol, letojva a drágulást. Ideje volt, hogy behúzzák a fékeket az emberek, és akkor hamarosan a boltok is az árak emelésében.
józan paraszti ész
2022. augusztus 06. 00:44
Érdemes lenne a pénz útját követni: Marhahús áremelkedés 100 % -marha felvásárlási ár növekedése 10 % - hol a különbözet Brent olajár 2013 110 USD/hordó felett egész éveben - 300 Ft/Eur - benzin ár 420 Ft brent olajár 2022 100 USD/ hordó alatt eddig - 400 Ft/EUR - benzin ár 740 - hol a különbözet és folytathatnánk bármely termék esetén
blondiner
2022. augusztus 05. 21:34
A kereskedelmi forgalom csökkenése: hathavi csúszással lehet új autót venni. Az építőanyagok ára emelkedik, ezért elmaradnak beruházások. Élelmiszernél: talán rájöttek, hogy kóla helyett vizet is lehet inni, és nem kerül 400-ba 1,5 liter. Csak annyit veszünk, amennyit elfogyaszt a család - (remélem) kevesebb kaja landol a kukában. Tetszés szerint folytatható
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik