Várakozásokat felülmúlóan nőtt az ipari tevékenység

2022. augusztus 05. 09:09

A Covid-gödörből kilábalva ugrásszerűen nőtt az ipari termelés; a tőkebeáramlás és a beruházási támogatások miatt arányaiban leköröztük a német ipari termelést. A következő hónapokban még növekedhetnek a mutatók, de az orosz-ukrán háború változatlanul kockázatot jelent a szektorra.

2022. augusztus 05. 09:09
null

Elemzők:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője 

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője 


Ugrásszerű növekedés, történelmi csúcs

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője rámutatott: az ipari termelés éves növekedése a második negyedévben kissé lassult az első negyedévi bővülés után, míg gyakorlatilag stagnált az előző negyedévhez képest.

A terület 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a chiphiány fékezte,

így a járvány előtti szint közelében – azt kissé meghaladó mértékben – ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett, júniusban pedig új történelmi csúcsra ért, ugyanis a 2020 áprilisi mélyponthoz képest 71,1 százalékkal nőtt. 

A 2015-ös évi átlaghoz viszonyítva 25,4 százalékkal növekedett az ipari termelés – míg tavaly ugyanehhez az évhez viszonyítva összesen 9,6 százalékkal.

A mostani érték pedig 53,3 százalékkal haladja meg a 2010. évi átlagos termelési szintet.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője úgy látja, hogy a növekedésben a nagyobb súlyú feldolgozóipari ágazatoknak volt szerepe, míg a kisebb ágazatok esetében inkább csökkent a termelés. A nagyobb ágazatok közül érdemes kiemelni a járműgyártást, ahol a növekedés azt is jelzi, hogy júniusban a termelést a korábbinál kevésbé hátráltatta az alkatrészek hiánya. 

Kockázati tényezők

Az autógyárak termelése 2020 októberében már meghaladta a járvány előtti szintet, azonban a tavaly év során átlagosan 20 százalékkal maradt el, így mintegy 5-6 százalékponttal mérsékelte az ipari termelés volumenét.

A chiphiány ellenére biztató, hogy a járműgyártás új rendelései, valamint rendelésállománya tartósan kiemelkedő: áprilisban 32,7 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

Az autógyártók a szűk beszállítói kapacitások miatt rövidtávon elsősorban a drágább, nagyobb profitmarzzsal rendelkező modellek rendeléseit teljesítik, azonban a második félévtől már javulásra számítanak. Egyes beszámolók, konjunktúra-felmérések szerint (Ifo, beszerzési menedzser index) az év elején már érezhető volt az ellátási problémák enyhülése. 

Az ukrajnai háború azonban jelentősen rontotta a kilátásokat, amit az Ifo és a ZEW index után már a beszerzési menedzser indexek is tükröznek. A háború, valamint a Covid elleni szigorú kínai lezárások újra a beszállítói láncok szakadozásával fenyegetnek, azonban ennél lényegesen nagyobb mértékben rontja a kilátásokat az ehhez kapcsolódó elszálló infláció, az energiaárak, a megélhetési költségek és az egyre szigorodó monetáris politikák, amelyek fokozzák a recessziós aggodalmakat. Suppan Gergely úgy fogalmazott:

az orosz gázszállítások visszafogása ugyanakkor jelentős német ipari szektorokat kényszeríthet leállásra, ami igen súlyos következményekkel járhat.

A német ipari rendelésállományok mindenesetre továbbra is magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése azonnal éles felpattanást eredményezhetne.

Ezzel kapcsolatban Regős Gábor elemzésében kiemelte: a magyar ipar szempontjából fontos, bár a korábbinál kisebb együttmozgást mutató német ipar teljesítménye is kedvezően alakult, a szezonálisan kiigazított adatok szerint a forgalom bővülése éves alapon 3,0 százalék volt, ami kismértékben alacsonyabb a magyar termelés 4,8 százalékos növekedésénél.

A második negyedévben tehát az ipari termelés pozitívan járulhatott hozzá a gazdasági növekedéshez, a három hónap éves alapú kibocsátásnövekedése átlagosan 4,7 százalékot tett ki.

A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól – köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitás növelésének, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak, és a kormány – beruházásokat kifejezetten támogató – gazdaságpolitikájának. 

A következő hónapokban – a chiphiány miatt a tavaly harmadik negyedévi gyenge bázis, valamint az idén enyhülő chiphiány miatt – nagyobb mértékben növekedhet az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború továbbra is számos kockázatot jelenthet. Noha a félvezetőhiány még sokáig fennmaradhat, fokozatos javulásra lehet számítani, mivel az utóbbi időben csökkent a műszaki cikkek iránti kereslet. 

Suppan Gergely szerint  a beszállítói láncok szakadozása szintén jelentős kockázatot jelenthet, csakúgy, mint az energia árainak elszállása, azonban

egyes nyersanyagok, különösen az ipari fémek árai már meredeken visszaestek a recessziós aggodalmak hatására.

Az infláció élelmiszer-, és energiaárak vezérelte emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül a külső keresletet ronthatja. Ugyanakkor továbbra is élénkítheti az ipart a nagyon magas rendelésállomány – májusban 29,7 százalékkal állt magasabban az egy évvel ezelőttihez képest, míg az új rendelések 25,5 százalékkal nőttek, ezen belül a járműgyártásban 42,4 százalékkal.

Az egyre inkább felerősödő recessziós félelmek a kereslet csökkenésén keresztül akadályozhatják a termelés bővülését – mutatott rá Regős Gábor, hozzátéve: ezt jelzi a német ipar új rendeléseinek 9,0 százalékos volumencsökkenése is az egy évvel korábbihoz képest, melyben az eurózónán kívüli rendelések visszaesésének van a legnagyobb szerepe vélhetően a háború miatt. Ugyanakkor a rendkívül magas beruházási ráta, illetve a járműipar gyenge bázisidőszaki teljesítménye segíthetik a bővülést. Az ágazat hosszú távú teljesítményét emelkedés jellemzi, a termelés volumene a 2015-ös szintet mintegy negyedével haladta meg júniusban.

Suppán Gergely elemzése szerint a készletek feltöltésének növekedésével az év során – az átmeneti megingások mellett – fokozatos élénkülésre számíthatunk az ipari termelésben, amit új kapacitások – főleg az akkumulátor gyártáshoz és autóiparhoz, valamint élelmiszeriparhoz, vegyiparhoz, védelmi iparhoz kapcsolódó –  várható üzembe helyezése is támogathat.

A hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a BMW és a Mercedes beruházásaival, valamint a védelmi ipari kapacitások kiépülésével,

mivel a hadiipari kiadások szignifikáns növekedése várható a következő években. Idén a bázishatások és az új kapacitások üzembe helyezése miatt – jelentős bizonytalanságok mellett – 6 százalék körüli növekedésre számítunk, a tavalyi 9,6 százalék után.

Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. augusztus 07. 19:29
Most meg Gál J írja amit te... Megint első voltál jár a pénz...
drom176
2022. augusztus 07. 19:28
" A birodalmi német sajtó Sztálingrád után és Csauseszku is így írt...." Látszik, hogy képtelen vagy felfogni, amit akadozva elolvasol. Segítek.............a szájbalökött libsi szankcióitok miatt leállhat a német vegyipar ,(és más iparágak is) ami magával fog bennünket is rántani! Valami dereng így?
Istók3
2022. augusztus 07. 19:28
Már csak keddig kell kibírnod ezt a szörnyű diktatúrát, akkor bukik Orbán.
europész
2022. augusztus 07. 19:28
Birom smikor a hulyek elsore beugranak kommentezni. Meg is kapjak a jutalmat erte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik