Az Országos Erdészeti Egyesület egyetért a kormány fakitermelési javaslataival

2022. augusztus 16. 14:18

Mint mondják: a kormány a rendelettel nem előír, hanem lehetőségeket biztosít, amelyekkel nagyon is lehet élni.

2022. augusztus 16. 14:18
null

Az indulatok és az érzelmi megnyilvánulások kereszttüzébe került a kormány fakitermelést módosító rendelete, amely az energiaválság egyik tüneti kezelését tartalmazza. Az óriási port vert javaslat kapcsán már több száz önjelölt ökológus és erdész nyilvánított markáns véleményt,

természetesen azzal a konklúzióval, hogy a kormány Mordorrá akarja változtatni Magyarországot.

A WWF Magyarország apokaliptikus látomásban vizionált ökológiai katasztrófát, visszafordíthatatlan folyamatokat, s bár az Agrárminisztérium igyekezett logikusan és érthetően megmagyarázni, hol lehet a félreértés forrása, és hogy a támadások alapjai erősen megkérdőjelezhetők, az indulatmentes megfogalmazás csak még nagyobb vihart kavart a kiabálók körében, akikre természeten azonnal rátelepedett az ellenzéki politikai színtér néhány szemforgató, zavarosban halászó figurája, hogy „döntsd a kormányt és siránkozz!” felkiáltással a fák kapcsán gyorsan rezsimcserét követeljenek.

Az Országos Erdészeti Egyesület néhány napja közleményben jelezte álláspontját a kormányrendelet kapcsán. Ebben leszögezik:

„A kormányrendelet célja, hogy a társadalom érdekeit felelősen szolgálva, vészhelyzeti szükség esetén, átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását. Fontos leszögeznünk, hogy a rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz” – fogalmaznak, rámutatva, hogy az erdőgazdálkodók képesek lesznek a megfelelő időzítéssel kiszolgálni a megnövekedő tűzifa igényeket is, mégpedig úgy, hogy az a Magyarország egyötödét borító erdők fenntarthatóságát ne veszélyeztesse. „Az erdésztársadalom nevében kijelentjük, hogy felelőtlen erdészeti beavatkozásoktól semmiképpen sem kell tartani” – írják.

A hirado.hu-nak nyilatkozó Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke úgy fogalmazott: teljesen természetes, hogy az energetikai veszélyhelyzet lehetősége mellett

a kormány felelősen számításba vesz minden nemzeti hatáskörben feltárható és a lakossági igények szempontjából hozzáférhető energiaforrást.

„Ezek közül a tűzifa kiemelt jelentőségű, emellett karbonsemleges – azaz, akkor is kívánatos volna az alkalmazása, ha az elmúlt évmilliókban megkötött szenet is felszabadító, fosszilis tüzelőanyag korlátlanul állna rendelkezésre. A tűzifa égése során annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a fa az élete során abból felvett. Magyarországon évente korántsem tüzelünk el annyi fát, mint amennyi abban az évben képződik, tehát többlet szén-dioxid sem terheli a légkört” – mondta, hozzátéve: az erdőgazdálkodók a rendelet révén arra kapnak lehetőséget, hogy a kitermelésre minden tekintetben alkalmas, felhalmozódott fakészletek egy részét – szükség esetén – időben hozzáférhetővé tehessék.

Az esetlegesen megnövekedett kereslet nagy részét egyébként elsősorban akácfa-kitermeléssel fogják megoldani, amelynek száradási időszaka közismerten alacsony,

így esetében az „idén kivágott fával nem lehet fűteni” mondat sem állja meg a helyét. Az Egyesület egyébként nem kalkulál tűzifahiánnyal, mint jelezték: a megnövekedett igények maximum némileg hosszabb szállítási időt idézhetnek elő, hiányt semmiképpen.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Nagy Zoltán
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2022. október 04. 11:11
Úgy vagy hülye, ahogy vagy!
petabi
2022. október 04. 11:11
Bejegyzésed egyszerre tartalmaz igaz elemeket ( abban igazad van,hogy az erdészetet,a vállalkozót csak a haszna érdekli) ,politikai vádaskodásokat (már megint a mindent ellopnak narratíva... Ez biztos nem igaz erre az esetre sem,nm veszed figyelembe mi minden vásárolt vissza az Orbán kormány,gáztározótól a MOL részvényekig,energia szolgáltató cégeken át,és még sok mindent,Pl Seuso kincseket.Ez mind mid állami tulajdon lett.),és szakmai szempotokat mellőző zöld szagú puffogtatásokat. Figyelmen kívűl hagyod a súlyos energetikai kényszer helyzetet,amiben vagyunk,saját hibánkon kívűl!!! Amikor ezt írod,hogy: "Az erdő létezésünk alapja,nem arra szolgál hogy kieregessük a kéményen!" Akkor is csak negyed igazságot mondasz. Mert folyik az erdősítés,folyt már a háború előtt is. Az kényszerhelyzet,hogy bizonytalan a gáz beszállítás.No nem az oroszok miatt,hanem Brüsszel miatt. Hiába van szerződésünk a Schellel is gáz beszállításról.Nem fognak szállítani,mert a szerződésünket leszarva a németek einstandolni fogják a nyugatról beérkező gázt.A török áramlatból meg biztos nem tudjuk pótolni a hiányt,esetleg kapacitás hiány miatt. A szénbányáink a karbon semlegesség jegyében leálltak és tönkrementek,amúgy se volt sok.Szént szállítani nekünk nem fognak nyugatról vagy Lengyel országból,mert nekik is kell.Az oroszoktól meg Brüsszel miatt nem lehet,mert embargóssá tették. Közben meg ismeret hiányában valószínűleg túldimenzionálod a fakitermelés káros voltát. Szakértő szerint egy bizonyos életkoron túl Ki KELL VÁGNI a fákat,mert életük hanyatló fázisába értek.Ez zajlott eddig is,békében is. A kormány tűzifa kivitel korlátozása meg azért értelmes,mert eddig,az eddig is kivágott ,tűzifának való fákat nyugatra vitték,mert itthon nem volt rá kereslet.Ha ezt blokkolják,még az is lehet,hogy nem kell sokat kivágni. A szakértőm szerint több tűzifának való fa van az erdőkben,kitermeletlenül,meg nyugati exportra várva,mint amennyire szükség lehet. Szóval túlzottan egysíkúan,zöld szagúan,tehát átpolitizáélva szemléled a kérdést. Megkérdezném,te hogyan kezelnéd ezt a rajtunk kívűl álló okokból előállott energetikai helyzetet?
Csakislovacska
2022. október 04. 11:10
Az erdészt semmi más nem érdekli mint a pénz.A vállalkozót(értsd favágó erdőpusztító szereptévesztett vkit) Szintén kizárólag a pénz érdekli. A politikát pedig az hogy hogyan lopja ki és privatizálja az ország utolsó megmaradt vagyontárgyát,az erdőt. A másik tényező a felgyorsult kitermelési módok,amelyel az erdő már nem bír lépésr tartani;magunk alatt vágjuk a fát(klíma vészhelyzetben!) A motorfűrész elterjedése a sokronnás kihordógépek- forwarderek igen meggyorsították az erdők kopasztását. Tudja ezt az erdész szakma is csak kevés a tisztességes hang. Annyi a tarvágás meg a felújítást védő kerítés hogy a sarkuk egymáshoz ér. Olyan a táj mint egy drótakadálypálya. Ezt akarjuk? Reklámozzák magukat a 20 százalék erdősültséggel ami szégyenteljesen alacsony érték!(terjed is a sivatag!) Nem látják a tüzifától az erdőt! Az erdő létezésünk alapja,nem arra szolgál hogy kieregessük a kéményen! Ébresztő emberek,szemléletváltás kell! Több erdőt,tiszta levegőt,madárdalt, áldott esőt,békés embereket! Nem letarolt tájat és szmogos településeket? Te melyiket választanád?
anegy_
2022. október 04. 11:09
Én azt választottam, hogy a nagypofájú, mindenhez sem értő (mint pl. te) hibbant libernyák koszlidérceket figyelmen kívül hagyom. Átlépek rajtatok, mint a kutyaszaron!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik