A Rio Tinto nem hagyott fel a szerbiai lítiumkitermeléssel

2022. augusztus 19. 09:22

A Környezetvédelmi Szervezetek Szövetsége (Savez ekoloških organizacija – SEOS) egy olyan e-mail váltást hozott nyilvánosságra, ami szerint a Rio Tinto angol–ausztrál bányászati óriás és az amerikai Bechtel együtt keresnek partnereket a hulladékvíz tisztításával foglalkozó projekt ötlettervének kidolgozására.

2022. augusztus 19. 09:22
null

Ebből kiderül, hogy január 20-a után, amikor a szerb kormány bejelentette, hogy megsemmisíti azt a területrendezési tervet, ami a Jadar folyó környékén lítiumbánya kiépítéséhez nyújtott volna alapfeltételeket, majd pedig a kormány igazgatási bizottsága márciusban megsemmisítette a Környezetvédelmi Minisztérium által kiadott, a Jadar projekt környezetvédelmi hatástanulmányáról szóló határozatot, a Rio Tinto nem hagyott fel a projekttel.

Az e-mailről készült képernyőfotóból, amit a SEOS közzétett, kiderül, hogy azt 2022. augusztus 8-án váltották. Amíg a levélváltók nevét elhomályosították, annyi azért látható, hogy az elektronikus levél a Bechtel egyik alkalmazottjától érkezett, illetve az is kiderül, hogy a nyugat-szerbiai Loznica környékén tervezett Jadar projektről van abban szó, azaz a lítiumbányából származó hulladékvíz megtisztításának rendszerét felölelő ötlettervről.

A környezetvédelmi szervezet  a levélváltást igazoló fényképekkel arra kívánt rámutatni a szerb médiának, hogy

A Jadar folyó mentén élő polgárok, a környezetvédelmi szervezetek és a hozzájuk csatlakozó polgárok és aktivisták a múlt év végén több hétig tüntettek Belgrádban, azzal a szándékkal, hogy az államvezetés felismerje, a lítiumbánya kiépítése sokkal nagyobb kárt okoz a természetben, mint amilyen anyagi hasznot hoz az országnak, hiszen beszennyezi a környék szántóföldjeit és talajvizeit, ugyanakkor a kitermeléshez szükséges vízmennyiséghez a Jadar folyó nem rendelkezik kellő mennyiségű kapacitással. Rámutattak, a bánya olyan területen épülne meg, ahol jó minőségű szántóföldek vannak, így a mezőgazdaság ezen a területen sokkal több hasznot hoz, mint a bányászat.

Úgy tűnt a környezetvédelmi szervezetek, az aktivisták és a helyi polgárok elérték a céljukat, amikor ez év január 20-án a kormány megszüntette azt a területrendezési tervet, ami a lítiumbánya létrehozásának, azaz a jadarit érc kitermelésének és feldolgozásának helyét határozta meg. Ez a kormánydöntés az érintett szerveket és intézményeket arra kényszerítette, hogy halasztás nélkül helyezzék hatályon kívül az ehhez fűződő megállapodásokat is. Így a szerb építési minisztérium is hatályon kívül helyzete a helyfeltételekre vonatkozó engedélyeket. A kutatási célokat szolgáló furatokat azonban nem temették be.

A Jadar projekt a Loznica városhoz és a Krupanj (Krupany) községhez tartozó Gornja Nedeljica, Brnjac, Veliko Szelo, Jarebica, Szlatina, Sztupica és Sturice kataszteri községeket érinti.

Az, hogy a lítiumbánya megépítésének tervétől nem lehet olyan könnyen eltántorítani az angol–ausztrál bányászati óriást, még májusban kiderült, amikor a vállalat éves közgyűlésén elhangzott, hogy a Rio Tinto újra akarja indítani a tárgyalásokat a szerb kormánnyal a 2,4 milliárd dollár értékű lítiumkitermelésre irányuló Jadar-projektről. Akkor Simon Thompson cégelnök leszögezte: az április 3-án megtartott szerbiai parlamenti és elnökválasztások lezárultával minden lehetőséget meg tudnak majd tárgyalni a szerb kormánnyal. Erről a Reuters hírügynökség számolt be akkor. Mint közzétették, a közgyűlésen Simon Thompson elmondta, hogy

ám a projektet Szerbia számára is kulcsfontosságúnak nevezte, mert szavai szerint az hozzájárul az ország gazdasági fejlődéséhez, és lehetőséget nyithat egy downstream üzletág fejlesztésére, amely zöld technológiát szállít az európai autópiacra.

A közgyűlést követően Jakob Stausholm, a Rio Tinto vezérigazgatója az újságíróknak elmondta, a vállalat további projekteket fejleszt, ugyanis lítiumtermelővé kívánnak válni, és éppen ezért nem mondanak le a Jadar projektről sem. Szavai szerint ez egy tökéletes projekt, kifogástalan környezeti és társadalmi jellemzőkkel.

A közzétett levélváltás után közleményt adott ki a Rio Sava Exploration, a Rio Tinto szerbiai leányvállalata, ami csak megerősíti a bányászati óriás májusi álláspontját. Ebben kiemelték, tiszteletben tartják a kormány döntését, miszerint a Jadar projektum megvalósítását, a Loznica környékén történő lítiumkitermelést hatályon kívül helyezték. Ám ők a szerbiai törvénynek megfelelően folytatják tevékenységeiket, így tovább dolgoznak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésén is, mely esetében odafigyelnek arra, hogy az megfeleljen a műszaki szabványoknak, valamint a környezetvédelmi előírásoknak is.

A Rio Tinto ebben a közleményben nem tagadja az együttműködést, ugyanis rámutat, hogy a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásán a Bechtel céggel közösen dolgozik, és felhívja a figyelmet arra is, hogy az amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment céggel 2018 óta van megállapodása a lítiumkitermelést célzó projekt irányításáról.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. augusztus 21. 12:07
Ezek azoka a cégek, akiknek a neve nem túl ismert ha pedig cikkeznek róluk, az sem a sikereikről, hanem a balhékról szól. Ők testesíti meg a profit mindenek felett hozzáállást. Elképesztő lobbierővel rendezkeznek és kb bármilyen eszközt hajlandóak bevetni. Vannak annyira korruptak, hogy adják is a táska pénz percek múlva pedig zsarolnak is vele. Gyemgébb rendszerek gyengébb hivatalnokai képtelenek dacolni velük, Ugyanakkor ők adják a fogyasztói világ minden eszközének az alapanyagát, a jóenberkedés pedig rendszerint csak a helyi dolgokra érzékeny, a környezetet csak a fejlett nyugaton nem lehet rombolni, shithole országokban belefér. A kérdéses projektben sokkal nagyobb a kérdőjel, hogy egy közép-európai ország rendelkezik-e olyan erővel, hogy akár önmaga ki tudjon termelni egy ilyen ércvagyont és maga profitál jön belőle kellő környezettudatossággal, vagy bányászmultik bárhol megkerülhetetlenek (korrupióval, licenszekkel, szakemberek elszívásával, vagy a felvevő cégek manipulálásával). A lítiumra szükség van és csak egyre nagyobb szükség lesz. Kulcskérdés, hogy profitból is jut-e vagy csak a negatív externáliákból.
kbs_real
2022. augusztus 20. 14:26
Tudja, az a lítium pont a nagyon zöld villanyautók akkumulátorához kell. (Sőt, ha nagyon erőltetik a "megújulókat", akkor azokhoz nagyságrendekkel több - ugyanis azok tárolókapacitás nélkül alig használhatók.) De maga csak sopánkodjon tovább, jóenber!
kbs_real
2022. augusztus 20. 14:25
"Tiltsák be a robbanómotort - de lítiumot ne bányásszanak!" Ezek a haladó jóenberek olyan következetesek mindig.
kortárs
2022. augusztus 20. 13:39
Nem akarják engedni Szerbiának, hogy meggazdagodjon a zöld őrületből, mert akkor minek z egész, ha nem az internacionálé tagjai járnak csak jól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik