A balliberális újságírók téblábolásai a (mű)fajok körül

2022. augusztus 18. 19:22

Így az “uborkaszezon” vége felé, egy mesterségesen előállított energiaválság és egy tudatosan kikényszerített háború szövevényeiben, az iskolai becsengetések előtt talán nem árt egy kétségtelenül szubjektív mintát venni az önmagát függetlennek tartó újságírás releváns mindennapjairól.

2022. augusztus 18. 19:22
null

Veress József, az MTA doktora, professor emeritus (ELTE) írása a Makronómon.

Mi a helyzet, mik a trendek, milyen fordulatok várhatók az elkövetkező hónapokra vonatkozóan? Röviden: a helyzet súlyos, és szinte teljesen reménytelen.

 „A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is ráfognak baszni.” Így indít a friss Magyar Narancs szerkesztőségi cikke. Jelentem: szövegkörnyezetből való kiragadásról nincs szó, mert ez az első mondat. Hát itt a miniszterelnök biztos nem ikon. Régen nem az. Nézzünk mást.

Paul Lendvai szerint Soros György többet tett a magyarságért, mint Széchenyi István óta bárki. Az Ausztriában élő „tekintély” bécsi otthonából jelentkezett be a Klikk TV Mélyvíz című műsorába Németh Péter meghívására (mandiner.hu), és ott fejtette ki megkérdőjelezhetetlen és egyben természetesen objektív véleményét a kétségtelenül neves, de mindenképpen az egyik legszerényebb képességű magyar újságírónak. Természetesen

a fő cél itt is az volt, hogy a kormányfőt jelentéktelen politikusként láttassák a tusnádfürdői és a dallasi beszéd után. Nem sikerül(t).

Az ÉS legutóbbi száma közli Szelényi Iván és Mihályi Péter tanulmányát A fajok keveredéséről – komolyan címmel, természetesen Orbán Viktorra kihegyezve, de a munka egyáltalán nem teljes siker. Leszögezik: az Orbán beszéd náci beszéd, biológiailag egy faj létezik. Aztán állítják: „A rasszok, az etnikumok és a kultúrák keveredése tény, aki ezt akadályozni szeretné, vagy a hatalom birtokában tesz is érte, az fajvédő. És pont.” Szerintem nem pont. Inkább vessző. Ha csak egy faj van, akkor mi végre van a fajvédő? Cikkük végén viszont dicséretesen megemlítik a balliberális média által hónapokig kritika nélkül hagyott, valóban szégyenteljes történést. ”Csehország az Ukrajnából menekülő, úgymond ’adaptálhatatlan’ romákat nem tekinti egyenjogúnak az Ukrajnából menekülő ’igazi’ – értsd fehér bőrű – ukránokkal, és nem ad nekik letelepedési jogokat.” Hát…nincs mit hozzátenni. Még csak nem is dá-dá! Kedves csehek, legfeljebb egy halvány ejnye-bejnye. Ám Orbánnak pallos. Egy speciális helyzetű, és egy kompromisszum-szülte akadémikustól sokkal többet nem várhatunk.

A kilencvenes évek politikai fordulata után huszonöt éven át a független újságírók ikonként tekintettek a baloldali és liberális vezető politikusokra, és elutálták (gyakran lefasisztázták) a másként gondolkodó politikusokat és újságírókat. Emlékezzünk a Napkeltére, emlékezzünk Csurka István és Lovas István meghurcoltatásaira. Mára a hazai balliberális politikusok már nem jelentenek szintet a minden szempontból jól felszerelt sztár újságíróknak. (Ezen nem csodálkozhatunk, tisztelet a nagyon kevés kivételnek.) Nekik ma az ikon a Timmermans – Jourová – Soros tengelyen húzódik, a mészáros- és a Mészáros munkákat pedig leadják a nyalonc-tanoncoknak, hadd küzdjenek a piacon a ledobott csontért.

Közelegnek az olasz választások. A független újságírás szerte a világon – nálunk is – nagyot fog alkotni. Sőt már alkot is.

Tudatosítják, hogy mennyire esélyes a jobboldal, de minden soruk mögött ott van: nem úgy lesz az! A baloldali pártok máris összefogtak, az LMBTQ az egekbe emelve, a drogfogyasztás zöld utat kap, államcsőd fenyegetés, ha nem a baloldal marad, és hol vannak még a választások?

 „Miközben a felmérések továbbra is azt mutatják, hogy a szeptember 25-i választások nyomán a jobboldali blokk vezetheti majd Olaszországot, a legesélyesebb miniszterelnök-jelölt, a posztfasiszta múltú Olasz Testvérek (FdI) elnöke igyekezett mindenkit megnyugtatni: győzelmük nem fenyegeti Európát és a demokráciát.” (Euronews)  Hát nem gyönyörű mondat? Georgia Melloni nincs is néven nevezve, máris majdnem mindent tudunk róla. Arról, hogy óvodás korában a hintán Mussolini dalokat dúdolt, csak szeptember elején fogunk értesülni. Becsengetés után.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2022. augusztus 20. 21:27
Volt egy előadása a győri Egyetemen, még az eu csatlakozás előtt. Arra kérdésre, hogy mikor lenne jó csatlakozni az eu-hoz, azt válaszolta: Felesleges a mielőbbi csatlakozást erőltetni. Csak akkor érdemes az eu-hoz csatlakozni, ha már kellőpen megerősödött a gazdaság, mert gyenge gazdasággal csatlakozni, örök lemaradást jelent. Azóta olvasom az írásait.
III. Öreg Banya
2022. augusztus 20. 21:25
A kazár újságírástól semmi jót nem várhatunk!
catalina9
2022. augusztus 20. 21:18
Közelegnek az olasz választások. A független újságírás szerte a világon – nálunk is – nagyot fog alkotni. Sőt már alkot is. Tudatosítják, hogy mennyire esélyes a jobboldal, de minden soruk mögött ott van: nem úgy lesz az! A baloldali pártok máris összefogtak, az LMBTQ az egekbe emelve, a drogfogyasztás zöld utat kap, államcsőd fenyegetés, ha nem a baloldal marad, és hol vannak még a választások?" Hankis Ágnes: "...Nem igaz, hogy a zsidósága miatt ma bárkinek is félnie kellene Magyarországon. Szomorú tény viszont, hogy a balliberális politikai közösség elég régóta hajlamos arra, hogy a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében a jobbközép erőkkel és kormányokkal szemben az antiszemitizmus vádját használja fegyverül. Azt sugallva, hogy ha nem ők vannak hatalmon, minden kisebbség halálos veszélybe kerül. Ez szemenszedett hazugság. És roppant mérgező. Higgyék el, a magyar zsidóságból sokan tisztán látják ezt az összefüggést, de hallgatnak, mert túl nagy a csoportnyomás rajtuk..." azért elviselik a csoportnyomást...sőt nyomnak is. Vásárhelyi, Niedermüller, Dániel Péter, Keserű elvtárs nyom.
kistroglodita
2022. augusztus 20. 21:17
„A rasszok, az etnikumok és a kultúrák keveredése tény, aki ezt akadályozni szeretné, vagy a hatalom birtokában tesz is érte, az fajvédő. És pont.” Ha ezt úgy érti a cikkíró, hogy nem szabad akadályozni, akkor a kurva anyját bassza meg! Mikor volt olyan a világtörténelemben a mostani elmebeteg szélsőliberalizmuson kívül, hogy egy ország határain az ment át, akinek éppen kedve támadt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik