Milák Kristóf a jelenkor úszókirálya – a lenyűgöző futamai videón

2022. augusztus 19. 16:33

Milák Kristóf huszonkét évesen mindent megcsinált, amit pillangóúszásban meg lehet; a többségüket többször is. Videóösszeállításunkban mutatjuk bődületes úszásait.

2022. augusztus 19. 16:33
null

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság előtt Milák Kristóf még csak az úszóberkekben jártasak számára volt ismert. Bár junior világcsúcsot és világranglista második időt úszott abban a szezonban 200 pillangón, a felnőtt világbajnokságon a címvédő Cseh László és az egy évvel korábbi olimpiai érmes Kenderesi Tamás mellett nem jutott a hosszabb távon lehetőséghez. 

Ellenben 100 méteren tizenhét évesen döntőbe jutott, és csak annak a világbajnokságnak a legnagyobb sztárja, Caeleb Dressel tudta megverni, világcsúcstól alig elmaradó idővel.

Két évvel később már a 200 pillangó egyértelémű esélyese volt a kvangdzsui világbajnokságon.

Első világbajnoki címét Phelps korszakos világcsúcsát elpusztítva szerezte meg.

Több mint háromnegyed másodperccel került a tíz évvel korábbi, cápadresszes Phelps-idő elé, és első emberként az 1.51-es mérföldkő alá.

Ezek után természetesnek hatott, hogy Tokióban olimpiai bajnokká is lett. Pedig az ilyesmi sosem az – sugalljon akármit is az arckifejezése, mikor élete első olimpiáján elmarad a saját világcsúcsától.

Világcsúcsot jóval többször lehet úszni, mint olimpiai döntőt nyerni. Például őrjöngő hazai közönség előtt, idén.

Eközben 100 pillangón is folyamatosan ott van a világ legjobbjai, két legjobbja között Milák Kristóf. Tokióban az egész olimpia egyik legemlékezetesebb pillanatát hozták össze Caeleb Dressellel, akit világcsúcsba kergetett.

Idén Budapesten Dressel visszalépett a számtól, kitárva Milák előtt az utat a világbajnoki duplázáshoz.

Milák aztán nem állt le, a nyár végi, zavarbaejtően szép római Foro Italicón rendezett Európa-bajnokság végén is pillézett egy olyan időt, aminél rajta kívül csak Phelps tudott gyorsabbat valaha. Ő is csak egyszer, ugyanabban a medencében – de cápadresszben.

Milák ezzel minden idők tíz legjobb eredményéből hétnek a birtokosa 200 pillangón. A maga idejében felfoghatatlanként megélt Phelpsnek már csak három ideje van ezen a listán – mindössze öt évvel rá, hogy Milák a világszínpadra lépett.

Érdemes a fenti videóban figyelni, hogy Milák a célbaérkezés után nem a saját eredményét ünnepli, hanem az őt évek óta segítő edzéstársát, legjobb barátját, Márton Ricsit szurkolja be az ezüstéremre. Hogy aztán Milák indítványára közösen álljanak fel a dobogó tetejére, meghallgatni a Himnuszt a világ egyik legszebb sportkörnyezetében. 

Az EB-n látott Milákot lassan a gyorsúszómezőny is félheti. A férfi 4x200-as váltót félelmetes úszással hozta be Európa-bajnoki aranyra. A rövidebb távon, 100-on pedig ezüstérmet nyert a váltóval és egyéniben is. Egyéniben csak a románok őhozzá fogható fenoménja, Popovici előzte meg, akinek a gyorsúszás a specialitása.

Hogy mire számíthatunk Miláktól a jövőben?

"Van egy-két dolog készülőben, amit nem nagyon mutattam meg, de szerintem lesz csattanó a jövő év elején sorra kerülő országos bajnokságon." - nyilatkozta sejtelmesen az MTI-nek. Kivárjuk!

Nyitókép: Milák Kristóf, a győztes magyar váltó tagja a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 11-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. szeptember 11. 07:50
Egyetértek. Nem kéne a néger csodafutókat utánozni, anélkül is lehet valaki sztár.
bölcsbagoly
2022. augusztus 26. 16:21
Te hülye, az állítólag Kenderesi volt, de azt is csak ráfogták a koreai maffiásók!
pollip
2022. augusztus 22. 14:30
Gratulálok Miláknak. A mandit meg már kértem, hogy ne ezt a képet használja. Van jobb sok .
pollip
2022. augusztus 22. 00:16
Régen mindig dicsértem a képek kiválasztóit. Telitalálat volt mindig a cikkhez. Ez most már másodszorra nem tetszik. Milákot hozzák megalázó helyzetbe. Ez a cél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik