Lassan már nem tudnak mivel fűteni a németek: áramkimaradást okozhatnak az elektromos fűtőtestek

2022. augusztus 19. 14:38

Németország elektromos hálózata nem elég erős ahhoz, hogy elbírjon ennyi elektromos fűtőtesttel. De ha nincs gáz, és áram sem lesz, mivel fűtenek majd a németek?

2022. augusztus 19. 14:38
null

A németek körében egyre népszerűbbek az elektromos fűtőtestek

Ahogy Németország egyre közelebb kerül a hideg évszakokhoz, sokan vásárolnak elektromos fűtőtesteket remélve, hogy gázhiány esetén nem kell majd megfagyniuk otthonukban. Egy vezető tisztviselő azonban azt állítja, hogy a német elektromos hálózat sokkal sérülékenyebb, mint azt sokan gondolják, és

ha a polgárok tömegesen használnak majd elektromos fűtőberendezéseket, akkor áramkimaradásokra és a hálózat összeomlására kell számítani.

Peter Lautz a Stadtwerke Wiesbaden Netz közüzemi vállalat főnöke, amely 170 000 ügyfelet lát el árammal. Szerinte a fenyegető energiaválság súlyos terheket róhat az ország elektromos hálózatára. Figyelmeztetett, hogy a hálózatba dugható elektromos radiátorok a hálózat túlterheléséhez vezethetnek, különösen akkor, ha egyidejűleg sokan használják a készülékeket – állítja a Remix.

Bár lehetnek szkeptikusok, akik megkérdőjelezik, hogy az elektromos fűtőtestek valóban összedönthetik-e a hálózatot, Lautz kijelentette, hogy ezek a kis fűtőtestek hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak, 1000 és 3000 watt között.

„Ha mindenki bekapcsolna otthon egy fűtőberendezést, akkor minden utcában majdnem meg kellene dupláznunk a meglévő hálózati struktúrát” – mondta Lautz.

A Remix hírportál arról is beszámolt, hogy rekormagas a villamosenergia ára. A lipcsei Európai Energiatőzsdén kedden először lépte át az 500 eurót megawattóránként (MWh) a villamos energia ára. Tehát nem csupán Németország elektromos hálózata, de

a németek pénztárcája is megsínyli az elektromos radiátorok népszerűségét.

Nem csak a háztartásokat érinti egy esetleges áramkimaradás

Az áramkimaradás nemcsak a magánháztartásokat érintené, hanem a német infrastruktúrát is, beleértve a készpénzfizetési rendszereket, a mobiltelefon-hálózatokat és a közvilágítást – mondta Martin Kleimaier, a Villamosmérnöki Egyesület (VDE) képviselője.

De akkor mivel fűtsenek a németek?

A villamos energia drága, a hálózat pedig korszerűtlen. Egyértelműen a gáz juthat eszünkbe, azonban Németország igencsak gáz szűkében van. A Makronóm már korábban beszámolt arról, hogy Németország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb energiahiányával küzd, és a tél beállta előtt nem biztos, hogy a tárolók töltöttsége eléri a szükséges minimumot. Ehhez hozzájárult többek között az is, hogy az Északi Áramlat 1 karbantartása lassította a felhalmozást, valamint az erős hőhullámok fokozták a villamosenergia-keresletet.

A Bank of America egy nemrégiben megjelent kutatási jegyzetében felvázolta, hogy az ellátási zavarok „pesszimista” forgatókönyve

a földgáz árát idén és 2023-ban 200 euró fölé emelheti.

Az orosz gáz hiánya miatt már a nagy német vegyipari vállalatok is kongatják a vészharangot

Nemcsak a háztartások érezhetik meg az orosz gáz hiányát, az ipar is lehetséges alternatívákat keres a probléma kiküszöbölésére.

A BASF és az Evonik, a Wacker Chemie és a Covestro német konszerntársak energiaköltségei 2020-ban átlagosan az eladott áruk költségének 5 százalékát tették ki a UBS szerint. Ez az arány idén már 40 százalék fölött lesz a vizsgált cégek esetében – számolt be korábban a Makronóm.

A megnövekedett költségek tudatában pedig nem meglepő, hogy a vállalat képes lehet arra, hogy a magasabb költségeket a fogyasztókra hárítsa.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ExMunkatárs
2022. december 09. 15:39
Szerencsére nálunk nyáron nem kell fűteni. A tél meg messze van a propagandagépezet horizontján. Egy biztos, Magyarországon lesz gáz, csak még azt nem tudjuk, hogy a benzinnel, az árammal, vagy a fűtéssel. Esetleg vízzel. Így aztán nem is tárgyaljuk e témát.
kukubenko
2022. szeptember 07. 03:15
B+, azt kértem, hogy mutass nekem egy szakácsot aki 168 normál órával Ausztriában 2000-2300 Eurot keres. Erre belinkelsz nekem egy 240 órás állást. Ausztriában a heti normál munkaidő 37,5 óra. A te szakácsod 51 órát dolgozik hetente, ami 13,5 túlóra váltott műszakban esti és éjszakai pótlékkal. De beszélgethetünk orvosról, lakatosról vagy fodrászról is. Ez a ti tudatlan világotok. Csak a köpködés meg a hazudozás megy.
5m007h 0p3ra70r
2022. szeptember 07. 03:14
A hobbidat? A kommentelgetést a mandineren? Háháhá! Fillérbaszó.
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 05. 12:27
A nénikéjük vasporos valagával, azzal..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik