Engedjétek haza apát

2017-03-30 21:46:52

Léder László
Mandiner.család
Közeledik a láthatatlan munka világnapja és eszembe jutottak egy kedves magyar költőnő szavai, aki szerint haza kellene engedni az apákat a munkahelyekről, hogy tényleg apák lehessenek.

Különösen fontos a láthatatlan munka világnapján, hogy tisztán lássuk: rossz rendszerek kényszerítenek bele sok magyar családot abba a tarthatatlan állapotba, hogy a háztartás és a gyermekek mindennapi menedzsmentje az apák távollétében kell, hogy megtörténjen.

Azt is meg kell látnunk, hogy Magyarországon mást jelent a láthatatlan családi munka elvégzése, mint a fejlett világ országaiban. Amíg egy német polgári család házvezetőt, kertészt és karbantartó csapatot hív házához, nálunk apu és anyu, esetleg a gyerekek is szünidőben együtt festik a kerítést, vagy öntik ki a garázsbejáró betonját.

Akár örülhetnénk is, végre együtt a család.. .A tapasztalatok szerint azonban a mosogatásba és takarításba jogosan belefáradt anyák este egy a túlórákba és az ingázásba belefáradt apával találkoznak. A gyerekek pedig két fáradt emberrel, akik némiképp emlékeztetnek a szüleikre.

Engedjétek hát végre munkát vállalni anyut,  részmunkaidőben  és rugalmasan, hogy anya maradhasson, ahogy azt más országokban már jól kitalálták és megszokták, és ehhez engedjétek haza apát, hadd szálljon be ő is a családi hajóba, hogy apa és ember maradhasson.