Önkénteskedni jó

2017-04-20 12:28:08

Novák Katalin
Család.hu
Célunk, hogy a fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél-, maximum egy év tanulmányi szünetet biztosítsunk, amikor a hétköznapokból kiszakadva úgy gondolhatják át pályaválasztási terveiket, hogy közben értelmesen töltik ezeket a hónapokat.

„Az »Önkéntesség személyre szabva« elnevezésű új uniós projektről nyilatkozott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a csalad.hu-nak.

»Önkéntesség személyre szabva« címmel új uniós projekt indul. Mi is ez?

Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy önkénteskedni jó. Jó annak, aki az önkéntes tevékenységben segítőként részt vesz, jó azoknak, akiknek ilyen formán segíteni tudunk, és jó a társadalomnak is, hiszen egymásra odafigyelő, a másikért tenni kész és képes emberek alkotják. Szerencsére Magyarországon egyre többen önkénteskednek. Azt is tapasztaljuk, hogy manapság egyre több az olyan fiatal, aki a középiskola elvégzése után szívesen kipróbálná magát egy olyan területen, amivel később foglalkozni szeretne vagy akár olyasmivel is szívesen találkozna, amire máskor nem lesz lehetősége.

Tulajdonképpen erre a két jelenségre ad választ az »Önkéntesség személyre szabva« program. Célunk, hogy a fiatalok számára a középiskolai tanulmányokat követően minimum fél-, maximum egy év úgynevezett »gap year«-t, tanulmányi szünetet biztosítsunk, amikor a hétköznapokból kiszakadva úgy gondolhatják át pályaválasztási terveiket, hogy közben értelmesen töltik ezeket a hónapokat. Olyasmiket tanulnak, amiknek később nem csak hasznát vehetik, de másoknak is segíthetnek. A tapasztalatok birtokában dönthetnek arról, hogy a felsőoktatásban folytatják, vagy inkább szakmát tanulnak.

Hogy kell ezt elképzelni? Mit jelent konkrétan?

A programban részt vevő fiatalok bekapcsolódhatnak a szociális, egészségügyi, honvédelmi és katasztrófavédelmi közfeladatokat ellátó állami, egyházi és civil szervezetek munkájába. Ezek a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy elvégezzék a tartalékos katonai képzést, hogy mentőápolóként dolgozzanak vagy olyan segítő tevékenységben szerezzenek tapasztalatot, amihez később is bármikor tudnak nyúlni. Sőt, az is lehet, hogy annyira megtetszik nekik az adott terület, hogy végül „ott is ragadnak”. Fontos, hogy ez idő alatt nem jelentenek anyagi terhet a család számára, sőt, a fiatalok az adott szervezeten keresztül támogatást kapnak nyelvtanuláshoz és jogosítvány megszerzéséhez is.”

(...)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.