Lányok, irány az informatika!

2020. szeptember 17. 01:45

Fiatal lányokkal és hátrányos helyzetű diákokkal ismerteti meg a programozás titkait a Skool. A szervezet társalapítójával és ügyvezetőjével, Koleszár Szilvivel beszélgettünk.

2020. szeptember 17. 01:45

„Egy férfi és egy nő nézőpontja nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen csak más. Amikor valami újat alkotunk, fontos, hogy sokféle szempont megjelenjen, mert ha már a kezdeti stádiumban kimarad egy nagy csoport, garantáltan szegényesebb lesz az eredmény” – állítja Koleszár Szilvi, a Skool társalapítója, ügyvezetője. Ő hr-esként dolgozva tapasztalta meg, hogy a technológia világa túlontúl egysíkú, keresve sem talált egy szoftverfejlesztő céghez női munkatársat, holott szükség lett volna rá. Nem sokkal később, 2014-ben ezt a problémát orvosolandó alapították szervezetüket, amely fiatal lányoknak és hátrányos helyzetű diákoknak segít megismerni a programozás titkait, a számítástechnika világát.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

„Egy kollégám azt szokta mondani, sámlit tolunk a lányok lába alá, hogy benézhessenek a technológia területére, ahová korábban csak a fiúk láthattak. Lehet, hogy nem tetszik majd nekik ez a világ, de adjunk esélyt, hogy kipróbálhassák magukat, és utána döntsenek” – mondja a vezető.

A Skool ingyenes, élményalapú programokat szervez, amelyeken elsősorban nem tárgyi tudást, inkább szemléletet adna át: megmutatja, miképpen lehet komplex rendszerekben egyről a kettőre jutni a probléma részekre bontásával, az analitikus gondolkodással.

Szilvi szerint a lányokat a technológia köreiből kiszorító negatív hatások már egészen kis kortól körülvesznek bennünket. Az óvodai játékválasztástól kezdve a gyerekek matekórai megítélésén át a mindennapos, hétköznapi „ez lányos/fiús” kiszólásokig számos dolog befolyásolja, hogy egy szűk, szűrt réteg érdeklődik felnőttkorában a technológia iránt. Ezekhez társul a szülők hozzáállása, ami rengeteget nyom a latban, ugyanis „ha egy anyuka nem hiszi el magáról, hogy például ő jó is lehet matekból, akkor ezt a szemléletet jó eséllyel a lányának is továbbadja”.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!