Jön a harag tele?

2022. október 10. 06:02

Robbanásig feszült társadalmakat tesznek most ki az energiakrízis vesszőfutásának. Veszprémy László Bernát írása.

2022. október 10. 06:02
null
Veszprémy László Bernát

A szerző történész, a Corvinák főszerkesztője

 

„Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a gazdasági nehézségek ősszel és télen egész Németországban tiltakozásokhoz vezethetnek – és beszivároghatnak jobboldali szélsőségesek”, ez lesz „a harag tele” – írja a The Local nevű, angol nyelvű német hírportál. A szélsőjobboldal kifejezéssel persze sokat riogatnak, de itt valószínűleg a fegyveres szélsőségekre gondolnak. Hozzátehetnénk: sokkal jobbra a muszlim szélsőségek részéről sem számíthatunk. Vajon mennyi időbe telik majd, hogy fűtetlen lakásukban feldühödjenek a német neonácik és az iszlamista migránsok, majd pedig egymásnak essenek Németország utcáin?

A helyzet még energiaválság nélkül is feszült lenne.

Az elmélet, miszerint az iszlamista terrorizmus nemzetközi támadásaira válaszul szélsőjobboldali merényletek érhetik az európai és amerikai muszlim közösségeket, és hogy mindez a bevándorló muszlim közösségek további radikalizálódását eredményezheti, megfelelve például az Iszlám Állam céljainak, nem új keletű, már a migrációs válság elején is megjelent. A 2015-öt követő években pedig még gyakrabban került szóba a kutatók, publicisták és politikusok körében a radikális iszlám hívei és a szélsőjobboldali terroristák közötti polgárháborús helyzet lehetősége.

Ugyan egyes megszólalók világnézettől függően eltérő hangsúlyt helyeztek bizonyos csoportokra, érdekes látni, hogy politikai elfogultságtól függetlenül jelenik meg ez a vélemény. Ugyanezt mondta Ayaan Hirsi Ali iszlámkritikus aktivista; a Hope not Hate öndeklarált brit „antifasiszta” civil szervezet; Keresztes Péter, az Információs Hivatal főosztályvezetője; Dries Van Langenhove, a bevándorlásellenes Flamand Érdek párt politikusa; sőt még Emmanuel Macron francia elnök is. Mind polgárháborús helyzetet emlegettek a nyugati társadalmi feszültségek kapcsán.

Mindezeken az elemzéseken és véleményeken kívül fontos megvizsgálni az európai hatóságok viszonyulását és reakcióit is. David Suurland, az Utrechti Egyetem jogászprofesszora 2020 februárjában jelentette ki a holland társadalomról, hogy

A holland igazságügyi minisztérium biztonsági és terrorelhárítási koordinációs irodája a következőket írta 2018. szeptemberi jelentésében: „A szélsőjobboldali radikalizmus egyre erősödik. Folytatja tevékenységét, amelynek során Hollandia állítólagos iszlamizációja, illetve a menekültek érkezése és a holland identitás állítólagos elvesztése ellen tiltakozik.” A jelentés azonban nemcsak erre, hanem a muszlim szélsőségekre is kitért. „Stagnálása ellenére a hollandiai dzsihádista mozgalom aggodalomra ad okot” – olvasható benne.

Érdemes látni, hogy az utóbbi időszak fontosabb németországi merényleteit – például a 2020. februári hanaui lövöldözést és volkmarseni gázolást – követően a hatóságok megerősítették a muszlim közösségi helyek védelmét. A 2019-es utrechti lövöldözés után – ahol muszlim elkövető gyilkolt járókelőket – a holland rendőrség is bezárta a város mecsetjeit. Az utóbbi támadás válasz volt a christchurchi mecsetbeli mészárlásra, amely az elkövető szerint a Srí Lanka-i robbantásokra adott reakció volt. A hatóságok lépéseiből arra lehet következtetni, hogy

határozottan félnek egy oda-vissza merényletsorozattól,

amelyben a világ legkülönbözőbb pontjain elkövetett támadásokra reagálva dzsihádisták és szélsőjobboldali terroristák rendeznek vérfürdőt ártatlan keresztények és muszlimok között.

Ezeket a robbanásig feszült társadalmakat teszik most ki az energiakrízis vesszőfutásának. Vajon bírni fogják, vagy tényleg jön a „harag tele”?

 

Nyitókép: a rezsi drágulása ellen tüntetők Olaszországban (Alberto PIZZOLI / AFP)

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. október 10. 22:35
azt mondják, ez a tél, a harag tele lesz, akinek mennie kell, menjen, vagy legalábbis keresse meg a vészkijáratot, a harag nagy úr
Martell 2
2022. október 10. 20:37
Ez a cikk egy hülyeség, jön a szokásos neonácizás, Egy sokkal valószínűbb forgatókönyv, a elbutított nyugati birkák szépen megfagynak otthon, a harcias migricek viszont vallástól függetlenül kimennek és megrendezik a BLM fesztivál 2 kiadását, gyújtogatás, boltrablás, a fehérek megtámadása az utcán.
Mócsing
2022. október 10. 12:08
szerintem itt is jönni fog a harag tele, nem csak ott. De majd látjuk. Jönnek majd az emelt rezsidíjak, a boltba má dupla annyi a vaj meg a kenyér mint egy éve, a pénzünk semmit nem ér.... ez bármilyen komrányt megcibál, meglátjuk melyik marad talpon.
MaBaker
2022. október 10. 10:14
Értelmezhetetlen minden cikk és gondolatmenet, ami egy ilyen kontinens méretű balibberálisok okozta felfordulás nyomán még mindig a "szélsőjobboldali veszélyt" keresi körömszakadtáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!