Első karakter
Közélet
Januártól Veszprém – Temesvár és a görög Elefszina társaságában – Európa kulturális fővárosa. Körbejártuk, hol tartanak az év elején az előkészületek.
A miniszterelnök által zárt körben vázolt stratégiát Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója foglalta írásba.
„Az építészek nagyobb megbecsüléséhez jó megrendelőkre, a képzések megújítására is szükség van” – mondja Lánszki Regő a Mandinernek. Interjú.
Amíg keresztény népek lakják Európát, nekem semmi gondom nincsen – mondja a zenész. Mit jelent a valódi szabadság? Mit gondol a tanártüntetésekről és a háborúról? Interjú.
Lakatosként indult, magyar nemzetiségi aktivista lett, aki a teljhatalmú Milošević elnökkel is szembeszállt a háborús behívóparancsnak ellenszegülő magyarok védelméért: Csuleba Ferencről született kötet.
Külhon
Lepattant infrastruktúra, aprócska pályák, együttműködés helyett versengés és persze örökös tőkehiány – hiába a hegyek, hiába minden adottság, Románia s benne a különösen potens Székelyföld nem lesz egyhamar felkapott síközpont. De azért próbálkozik.
Külföld
Még csak harmincéves lett a független Szlovákia, de ez idő alatt is sűrű és változatos politikai évadokat élt meg. Most is épp kormánybuktatás körül keringőznek Pozsonyban.
Máig a V4-ek legjómódúbb állama úgy, hogy a politikai élete maga a sokszor vicces, néha tragikus káosz: Csehország elmúlt harminc évét néhány nagy formátumú politikus, Havel, Klaus és Zeman uralta – és hamarosan kiderül, hogy Andrej Babišból újra kér-e a nép.
A világ országainak többsége számára az ukrajnai háború csak egy a számtalan regionális konfliktus közül.
Makronóm
A GDP és társai fontos mérőszámok, de kizárólag száraz pénzügyi mutatók, és adott esetben meglehetősen torz képet adhatnak egy ország, egy társadalom tényleges jólétéről. A Makronóm Intézet ezért új, adat- és értékalapú gazdasági mutatót dolgozott ki harmonikus növekedési index néven.
Meta
Könyvek a jövőről
Az 1980-as évek óta uralkodó nézet szerint a vállalatok egyetlen felelőssége a részvényeik árának növelése. Ez a szemlélet azonban hazavágta a nyugati ipart, leépítette a középosztályt és az innovációs képességeket. Itt az ideje felszámolni Jack Welch örökségét.
Tudomány
A kutya és az ember kapcsolata 14-17 ezer éves múltra tekinthet vissza. E hosszú és szoros együttélésben az utóbbi egy-két évszázad látványos és egyre gyorsabb ütemű változásokat hozott, amelyeknek a kutatásában magyar szakemberek is jelentős szerepet játszanak.
Jegyzet
Húzzák magukkal a gurulós bőröndben a ruháikat, kedvenc játékaikat és természetesen a tanszereiket – szóval egész kis életüket.
Sport
Egész életemben az motivált, hogy a hazámnak hírnevet szerezzek – mondja az idei Prima Primissima díj Magyar Sport kategóriájának nyertese. Hegedüs Csaba birkózóval a történelmi müncheni győzelemről, kis híján végzetes autóbalesetéről és a színészóriás apóshoz, Sinkovits Imréhez fűződő szoros barátságáról beszélgettünk.
Élet
A hárfaművész éppen tíz éve vezeti a világ legjobb előadó-művészeti egyetemeinek listáján az ötvenedik hely körül számontartott Zeneakadémiát. Interjú.
Lélegzetelállító északolasz tájak és egy barátság húsz esztendeje: mozikban a gyönyörű Nyolc hegy!
Örüljünk a létezésnek, hogy láthatjuk ezt a csodálatos világot, még akkor is, ha semmi biztosat nem ígér 2023.
Utolsó Figyelmeztetés
Nagyot nézhet manapság az, aki fölnéz a budai Várra; és még nagyobbat, ha föl is megy oda, és elsétál a Dísz térre, majd még azon is túl.