Első karakter
Közélet
XVI. Benedek sokat foglalkozott politikával kapcsolatos kérdésekkel is. A néhai pápa gondolatait olvasva nem marad kétség afelől, hogy a magyar jobboldal joggal tartja magát kereszténydemokratának.
Az európai politikai vitákban is mindig előre jelezzük, mi az álláspontunk, nem mismásolunk, mint mások – mondja a miniszterhelyettes. Mikor érkeznek az uniós források? Interjú.
Az ápolóhiány a leginkább felelős a kórházi teljesítmény romlásáért – mondja a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója. Interjú hivatásról, az egészségügyi reformról és hitről.
Gazdasági kihívásokkal teli év áll előttünk, a szakértők szerint azonban őszre reális lehet a fő cél, az infláció letörése.
Külhon
Elég valószínűtlen, hogy csupán egymillió magyar él Romániában: sokakról nem derült ki a népszámlálás során, milyen nemzetiséghez tartoznak. A számok kapcsán azonban van miről beszélni és vitázni.
Külföld
Sokkal zártabb és veszélyesebb korban élünk, mint az utóbbi harminc évben valaha.
Joseph Ratzinger mély gondolkodású, introvertált professzorszemélyiség volt, habitusában különbözve elődjétől és utódjától is. Portrécikkünk az elhunyt pápáról!
Ideges közéletben, a háború fenyegetése, az EU politikai nyomása és éles belföldi ideológiai konfliktusok közepette kell sorakozót fújniuk a pártoknak a lengyel választási év elején.
Makronóm
Ukrajna két hét alatt ellövöldözi azt, amit az USA egy év alatt gyárt. A vállalatok nem tudják kielégíteni az igényeket, a készletek kimerülnek pont akkor, amikor az ukránoknak a legnagyobb szükségük lenne rá. Európában a hadiipari szereplők nem bírják a tempót, Oroszország pedig éppen elveszíti a középkategóriás fegyverek globális piacát.
Meta
Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. január 12-én indult meg a Vörös Hadsereg nagy erejű támadása a Don-kanyarban, melynek következménye a magyar királyi 2. honvéd hadsereg tragédiája lett.
Könyvek a jövőről
„Aki Kelet-Európát uralja, az parancsol a Szívföldnek; aki a Szívföldet uralja, az parancsolja a Világszigetet; aki a Világszigetet uralja, az uralja a világot” – jegyezte fel százhúsz esztendővel ezelőtt egy angol földrajztudós. De mit jelent pontosan a Szívföld, és milyen jövőt sejtet Sir Halford Mackinder elmélete a 21. századra?
Jegyzet
A hagyomány lázadása ez, a régi harca az újjal, a helyi küzdelme a globálissal.
Sport
Még lesznek világcsúcsaim – ígéri az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó. Exkluzív interjú teljesítményről, tervekről és a sportvilágba beszivárgó politikáról.
Élet
A Jóisten nem adja a missziós orvoslást csak úgy, felkészít rá – vallja Fodor Réka orvos, „Afréka”, aki a fekete kontinens országait járva gyógyít. Interjú.
Utolsó Figyelmeztetés
Meg tudta szólítani a néplelket, ponyvaíróból klasszikussá nemesült: Rejtő Jenő tragikus halált halt, de velünk maradt munkássága, kitörölhetetlenül.