Marad a XII. kerületi turulszobor

2012. május 09. 18:36

A helyi önkormányzat döntése értelmében nem távolítják el a XII. kerületben megtalálható turulszobrot – közölte Váczi János alpolgármester.

2012. május 09. 18:36

Marad a turulszobor – közölte Váczi János, a XII. kerületi önkormányzat kormánypárti alpolgármestere szerdán az MTI-vel annak kapcsán, hogy az önkormányzatnak az emlékművel kapcsolatos eljárásban benyújtott felülvizsgálati kérelmét a Kúria elutasította. Az Országgyűlés már a helyi képviselőtestületek hatáskörébe adta a közterületeken lévő műalkotások ügyét, a XII. kerületi önkormányzat pedig úgy döntött, hogy marad a turulszobor – mondta a Fidesz-KDNP helyi politikusa.

Szó sincsen semmiféle bontásról, hiszen a turulemlékmű sorsát egyszer s mindenkorra, megnyugtatóan rendezte a Magyar Országgyűlés azzal, hogy 2010. július 1-től már a helyi képviselő-testületek dönthetnek arról, milyen műalkotások kerüljenek ki közterületeikre” – szögezte le Váczi János. Hozzátette: a hegyvidéki képviselő-testület úgy határozott, hogy igenis helye van ennek az emlékműnek a XII. kerületben.

A Kúria szerdán elutasította a felperes XII. kerületi önkormányzat felülviszgálati kérelmét, és kimondta, hogy törvényes volt a 2005-ben emelt szobor ügyében a közigazgatási hivatal akkoriban született fennmaradási engedélyt elutasító határozata, illetve az elutasító határozatot helybenhagyó 2008 márciusi fővárosi bírósági ítélet, melyet a kerületi önkormányzat felülviszgálati kérelemmel támadott meg. Ugyanakkor a Kúria azt is megállapította, hogy döntése „kizárólag az alperesi jogelőd határozatának törvényességére vonatkozott, a döntésnek nem volt tárgya a később kiadott építésügyi hatósági határozat”.
 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. május 09. 22:29
ez a minimum
Szittya
2012. május 09. 21:16
http://vaczijanos.blog.hu/2012/05/09/turul_10 Úgy tűnik, ottmarad...
Aromó
2012. május 09. 21:16
Imádom, amikor vinnyognak a libericus minden egyes ilyen hír után. Persze valamiért még mindig érdemes itt élősködniük, hiszen nem látom a rettegőktől tömött sorokat Ferihegyen...
Viktus
2012. május 09. 21:04
Ez még így 2012-ben kérdés a szadesz megsemmisülése után? :O
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!