TI: Abszurd az MNB öncélú költekezése

2014. szeptember 02. 15:50

A Transparency International közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Nemzeti Bankhoz: a szervezet azt akarja megtudni, hogy milyen felhatalmazás és főként milyen megfontolások alapján döntött úgy, hogy 160 milliárd forintot költ pénzügyi szakemberek képzésére. A TI szerint a költés törvénysértő lehet.

2014. szeptember 02. 15:50

Közérdekű adatigényléssel fordul a Transparency International a jegybankhoz, hogy megtudja, milyen politikai vagy szakmai felhatalmazás alapján, és főként milyen megfontolásból döntött amellett, hogy 160 milliárd forinttal támogatja pénzügyi szakemberek képzését. A TI azt is tudni szeretné, hogy egyeztetett-e bárkivel a jegybank a „gigantikus pénzköltés” előtt. A szervezet közleménye kiemeli: „a jegybanktörvény alapján az MNB-nek nem feladata a felsőoktatás, azon belül a gazdasági-pénzügyi képzés reformjának finanszírozása”. Ehelyett a jegybanknak a nemzeti valuta értékállóságának megőrzése a célja – mondta Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója.

A TI azon is megütközött, hogy Matolcsy György szerint nem minősülnek közpénznek az MNB által ekként, társadalmi felelősségvállalás címén elköltött összegek. A szervezet közleménye emlékeztet: attól még, hogy a jegybank nyeresége nem a költségvetésből származik, az MNB közintézmény, amelynek a magyar állam az egyedüli tulajdonosa. A jegybank közfeladatot lát el, munkatársai állami alkalmazottak, így forrásait csak a törvényben meghatározott céljai elérése érdekében, a közérdeket szem előtt tartva és átlátható módon költheti el – írják. „Alapítványok ötletszerű támogatása” biztosan nem szolgálja az „árstabilitás elérését és fenntartását”, még akkor sem, ha a szakemberképzést szolgálja – szögezi le a közlemény.

A szervezet szerint további aggályokat vet fel, hogy az alapítványok a kapott pénzt akár állampapírokba is fektethetik, ha pedig ez bekövetkezik, akkor az MNB közvetve – az alapítványokon keresztül – a költségvetés finanszírozójává válik. Az EU-s szabályok tiltják, hogy a jegybankok az állami költségvetést finanszírozzák – hangsúlyozza a TI.

A TI értékelése szerint „az MNB történetében mindeddig példátlan, ellenőrizetlen pénzkiáramlás újabb bizonyítéka annak, hogy a kormányzat felszámolta az állami intézmények autonómiáját, és a közintézményeket saját ideológiai céljainak kiteljesítésére használja”.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. szeptember 03. 11:26
sok a bezzegező, mindig találnak valami mást , ami persze bezzeg lehetett.... valahol nem érzik, hogy sem ez, sem az nem fain?
küllő
2014. szeptember 03. 11:20
....és a fideszbirkák még ennek a pénz szórásnak is tapsolnak. AZ "MNB" nyeresége, mellesleg többek közt abból származik, hogy a forint már lassan sz@rt se ér az Euróhoz képest.És ennek örültök. Gratulálok! Az a nagy sötétség nem fáj a búrátokban??
atila68
2014. szeptember 03. 10:56
Engem megijeszt, hogy Martin József Péter, a TI ügyvezető igazgatója nincs tisztában az MNB működését szabályzó törvényekkel.
luga
2014. szeptember 02. 17:45
Az nem volt abszurd, mikor eszméletlen nagy hiteleket vettek fel az IMF-től, de csak utólag tudta meg a közvélemény? Az sem volt abszurd, hogy minden évben veszteséges volt a jegybank, amit a költségvetés térített meg? Nem volt abszurd az arany eladása, és az un. "adósságcsere" sem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!