A kortársak bántalmazása még a felnőttekénél is ártalmasabb

2015. május 06. 03:35

Számos tanulmány, elemzés látott már napvilágot arról, hogy milyen komoly mentális zavarokat okozhat egy gyerek későbbi, felnőtt életében is a szülőtől vagy más felnőttől elszenvedett rendszeres szóbeli vagy testi bántalmazás. Nagyon helyesen kampány is indult már ennek megakadályozására hazánkban is. Érdekes módon azonban eddig senki nem vizsgálta azt, hogy milyen következményei lehetnek a kortársaktól elszenvedett hasonló sérelmeknek, pedig elrettentő esetek evvel kapcsolatban is ismertekké váltak.

2015. május 06. 03:35

Ezt a hiányt pótolták most a Warwicki Egyetem kutatói. Vizsgálódásuk eredményét a The Lancet Psychiatry brit szaklapban és egy San Diegóban rendezett gyermekgyógyászati konferencián is ismertették, melyet

Science Daily amerikai tudományos-ismeretterjesztő portál is közre adott. Magyarul az MTI számolt be róla. A gyermekkorban felnőttektől elszenvedett bántalmazás és a későbbi egészségügyi zavarok között már megállapították az összefüggést, Wolke és kutatócsoportja azt akarta megvizsgálni, van-e kapcsolat a kortársak által érzelmileg, fizikailag, szóbelileg megfélemlített áldozatok egészségi problémái és felnőttektől elszenvedett rossz bánásmód között.

 
Két felmérés résztvevőinek adatait elemezték, az egyikbe 4026, a másikba 1273 embert vontak be. A mentális egészség 18 éves kor után jelentkező zavarai – többek között – a szorongást, a depressziót és az öngyilkossági hajlamot foglalták magukban.
 Az eredmények alapján Wolke megállapította, hogy akiket a kortársaik megfélemlítettek, azokat nagyobb eséllyel sújtottak mentális zavarok, mint azokat, akikkel felnőttek bántak rosszul.
 Az első vizsgálatban a résztvevők 8,5 százaléka számolt be arról, hogy felnőttek bántalmazták, 29,7 százalék arról, hogy kortársai megfélemlítették, hét százalék mindkettőt elszenvedte. A második vizsgálatban 15 százalék számolt be bántalmazásról, 16,3 százalék megfélemlítésről, 9,8 százalék mindkettőről.
 

„A kortársak megfélemlítése a felnőtté válásnak nem ártalmatlan és nem is elkerülhetetlen szertartása, hanem komoly károkat okoz hosszú távon. Fontos, hogy az iskolák, az egészségügyi szolgálat és más intézmények együtt dolgozzanak a kortárs csoportokban jelentkező gúnyolódás és annak későbbi káros hatásai ellen" - foglalta össze Wolke.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!