Lázár: A jegybank pénze közpénz, de ettől még nem nyilvános

2016. március 03. 18:58

Ami nem magánpénz, az közpénz – mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón, hozzátéve: az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát. Lázár a kormányról a parlamentre hárította a titkosításról szóló törvény elfogadását – amelyről egyébként a képviselők nagyobb része a szavazás előtti napon nem is hallott.

2016. március 03. 18:58

A kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy kedden korlátozták a jegybank alapítványai és cégei által elköltött pénzek nyilvánosságát. Egyébként a parlamenti képviselők egy nappal a szavazás előtt még nem is hallottak a javaslatról. Lázár nem szavazott, de a kormányinfón azt mondta: ha bent lett volna az ülésteremben, igent nyomott volna.

Lázár a csütörtöki kormányinfón többször a kormányról a parlamentre hárította az ügyet. A miniszter a jegybank pénzének közpénz-jellegével kapcsolatban úgy nyilatkozott: „ami nem magánpénz, az közpénz”. Ettől még viszont lehet a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát korlátozni, mégpedig az ország pénzügyi biztonsága érdekében – tette hozzá.

A miniszter szerint nincs pont az ügy végén, ezért a kormány felajánlja segítségét a helyzet megoldásában. A kabinet azt tartja helyesnek, ha az MNB-re olyan jogi szabályozás vonatkozik, mint a nem euróval fizető országok jegybankjaira – közölte Lázár.

A jegybanki titkolózással kapcsolatos további kérdésekre Lázár úgy reagált: „politikai akció” zajlik a jegybank ellen, pedig az ország gazdasági sikereiben az MNB-nek nagy szerepe van.

A közpénzek felhasználásának nyilvánosságát korlátozó intézkedést a posta és a jegybank után más állami cégekre is kiterjesztenék – derült ki a sajtótájékoztatón az Index beszámolója szerint.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2016. március 04. 11:31
"...Ettől még viszont lehet a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát korlátozni, mégpedig az ország pénzügyi biztonsága érdekében – tette hozzá." Saját logikájában is hazudik. Ez végül is, hogy bírható? Ugyanis nyilvánvaló, hogy a jegybank költéséről nem lehet megmondani, hogy pénzügyileg biztonságos, avagy sem, mert nem lehet tudni csak azt, hogy ingatlanokat vesz, egyetemet, és borászatot létesít. Ennek amúgy meg SEMMI köze sincs a pénzügyi biztonsághoz. Arról nem is szólva, hogy aminek az MNB részéről szerepe van a pénzügyi biztonságban, annak VALÓBAN semmilyen nyilvánossága nincsen csak a tény, hogy valamilyen módon megjelenik a pénzügyi-, gazdasági szektorban, mint szerepvállaló. Tehát még egyszer: felnőtt ember kiáll a nyilvánosság elé, és szemrebbenés nélkül hazudik. Nehéz a politikusok sorsa akkor is, ha helyzetben vannak. Ha az a kis pénzmag nem lenne... Elmenne ralisnak.
BőröndÖdön
2016. március 04. 08:31
A tolvajok rettegnek a nyilvánosságtól...
csuka
2016. március 04. 08:29
A sorrendre lennék kíváncsi! Aki közel kerül a felcsúti hazudozóhoz az mind bűnöző vagy bűnöző lesz? "Három év börtönre ítélték Bukarestben Orbán egyik kedvenc RMDSZ-esét" https://kuruc.info/r/3/155892/
blackened
2016. március 04. 08:09
Ha közpénz akkor az nyilvános,mert egyébként ellenőrizetlenül talicskáznák ki a közpénzt,és lenne belőle magánvagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!