Altató helyett egyen inkább csokit!

2016. április 19. 08:37

Mielőtt az édesszájúak boldogan rohannának a boltba, sajnos ki kell ábrándítanunk őket. A Tafelspiccen megjelent cikk szerint a hatás leginkább a magas kakaótartalmú étcsokoládétól várható, a cukor inkább élénkít.

2016. április 19. 08:37

Egy friss kutatás egyértelmű összefüggést mutatott ki az emberi test belső órájának működése és a magnézium fogyasztása között. Márpedig a fekete csokoládé igen gazdag ebben az ásványi anyagban, így akár megoldást jelenthet álmatlanság esetén is.

Azt eddig is tudtuk, hogy a magnézium szinte mindenkinek használ, rengeteg problémára jelent megoldást. Egy nemrég publikált kutatás most azt is bebizonyította, hogy az úgynevezett biológiai vagy belső óránk szabályozásában is fontos szerepet játszik.  
 
A Nature magazinban publikált kutatás szerint a magnézium segít az emberi sejteknek alkalmazkodni a természetes környezet ciklusaihoz. A felfedezésnek nem csak az alvás szempontjából van jelentősége, a hormonrendszer működése, a testhőmérséklet és fontos funkciók is összefüggésben állnak az éjszaka és a nappal váltakozásával. Egy másik, korábbi kutatás szerint a magnézium a hasnyálmirigyrák megelőzésében is fontos szerepet játszik, úgyhogy mindenképpen jót teszünk magunknak, ha odafigyelünk a fogyasztására. 
 
Mesterséges magnéziumból jelentős választék áll rendelkezésre, de a kutatók szerint a természetes változat mindig jóval hatékonyabb. A csokoládé mellett a tökmag, a kesudió és a mandula is pompás magnézium forrásnak számít, ahogy a spenót vagy a makréla is, de valahogy az az érzésünk, a csokoládé lehet a legnépszerűbb. 
 
A magnézium azonban a kakaóban található, így minél magasabb kakaótartalmú csokoládét kell választani a gyógyító hatás érdekében. Különös tekintettel rá, hogy számos kutatás szerint a cukor kifejezetten ellenkező hatással van az emberi szervezetre és altatás helyett inkább felpörgeti. Ezért ha „gyógyászati” célra kívánjuk használni a csokoládét, lehetőleg válasszuk a 80 százalékos verziót. 
 
Szerencsére a problémát komolyan vevő kutatók már dolgoznak a minél magasabb kakaótartalmú, de kevésbé keserű csokoládé előállításán is. Amíg piacra kerül, próbáljunk meg hozzászokni a kevésbé édes csoki ízéhez.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!