A munkaerőpiaci szempontból legfontosabb emberek hagyják el az országot

2016. szeptember 23. 21:54

Fiatal, jól képzett szakmunkás férfiak, diplomás családok hagyják el az országot a jobb munka, könnyebb megélhetés reményében.

2016. szeptember 23. 21:54

A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének tanulmánya minden eddiginél alaposabban vizsgálta meg a kivándorlókat. Blaskó Zsuzsa és Gödri Irén munkája három felmérés — a 2011-es népszámlálás, a befogadó országok bevándorlási és munkaügyi statisztikái, valamint a Magyarok külföldön néven futó, a kutatóintézet által koordinált felmérés — adatait összegezve született meg.

 

Az elmúlt 10 évben a kivándorlók az itthon maradottaknál fiatalabbak, iskolázottabbak (szakmunkások vagy diplomások). A hazánkat elhagyók három fő célországa Németország (38%), az Egyesült Királyság (23%) és Ausztria (14%). Érdekesség, hogy míg Németországba inkább férfiak mennek (62%), addig Olaszországban, Ausztriába, Hollandiába, Spanyolországba inkább nők.

A számokból két jellemző kép rajzolódik ki: a szakmunkás férfi, aki családját hátrahagyva, ingázva keresi kenyerét külföldön, és a fizetését hazaküldi; valamint a diplomás szülők és gyermekeik alkotta család, akik tartósan külföldre költöznek.

Körülbelül 70 ezer olyan magyar él külföldön, aki kevesebb, mint egy éve vándorolt ki, és családját nem vitte magával. Jó részük 35-59 év közötti férfi, alig 20% családos nő.

A kutatás egyik legfontosabb felismerése, hogy az iskolai végzettség döntő szerepet játszik a kivándorlásban. Ötször akkora eséllyel dönt a kivándorlás mellett egy diplomás, mint olyasvalaki, aki legfeljebb 8 általánost végzett. Két és félszer több esélye van erre a szakmunkásoknak is. A végzettség a célországot is behatárolja: az Egyesült Királyságba magasan képzett fiatalok vándorolnak, míg Németországba a szakmunkások, a családosok és az idősebb korosztályhoz tartozók költöznek.

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!