Beköltözik az óvodába a gyermekvédelem – gigapályázat a jelzőrendszer megerősítésére

2016. szeptember 07. 11:33

Szeptember 12-től nyílik meg az a pályázat, melynek célja, hogy a szociális segítők közvetlenül az óvodákban, iskolákban legyenek jelen.

2016. szeptember 07. 11:33

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Széchenyi 2020 program keretében írta ki a mintegy 1,7 milliárd forint keretösszegű pályázatot, melynek célja, hogy a települési önkormányzatok által fenntartott család- és gyermekjóléti szolgálatok a jövőben felsőfokú szakirányú végzettségű szociális segítőket alkalmazhassanak az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben.

Az intézményekbe kerülő szociális munkások közvetlen és folyamatos kapcsolatba kerülhetnek a veszélyeztetett gyermekekkel. A mindennapos jelenlét megkönnyíti az érintettek családjával való együttműködést, és lehetővé teszi a súlyos szociális és kulturális hátrányokkal küzdő gyermekek fejlesztését. A szakemberek szerint azonban hosszú távon államilag finanszírozott, kötelező feladattá kellene tenni a szociális segítők alkalmazását, hiszen a pályázati források esetlegesek.

A segítők heti 40 órában foglalkoznak majd 1500 óvodással és iskolással. Lehetőségük van részmunkaidős munkavégzésre is, ugyanakkor nagyobb ellátási terület esetén több munkatárs is alkalmazható. A pályázó járási központok 2016. szeptember 12-től két éven át több ütemben 18-40 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a keretből.

A pályázati kiírás szerint a szociális munkások alkalmazása azért vált szükségessé, mert az elmúlt években jelentősen emelkedett a „problémás” (hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, hiperaktív és pszichés problémákkal küzdő) gyermek. A tendencia azt mutatja, hogy már óvodáskorban is egyre gyakoribb jelenség az agresszió, a társas együttélés szabályainak felrúgása, vagy azok ismereteinek hiánya. A problémás gyermekek szülei nem ritkán maguk is elutasítóak, nem kommunikálnak a pedagógusokkal, az intézménnyel.

A szociális munkás, aki képes szót érteni a szülőkkel, összekötő kapocs lehet a szülők és gyermekeik, valamint a pedagógusok között. Képes ezáltal az intézmény belső életét kiegyensúlyozottabbá tenni, elősegítheti a gyermek (és családja) szocializációját, és csökkenti a pedagógusok leterheltségét is. 

Pályázni szeptember 12-től lehet egészen 2018 szeptemberéig. Ez idő alatt folyamatosan, több ütemben bírálják el a pályázatokat. Első ütemben azokról a kérelmekről döntenek, amelyeket legkésőbb október 12-ig, második körben pedig amelyeket december 30-ig benyújtanak.

(Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 08.)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!