Kérdések és válaszok a megújult CSOK-ról: Lehet-e üdülőterületi besorolással támogatást igényelni?

2016. szeptember 13. 20:22

Megújult a CSOK, a kibővített feltételrendszer értelmezése azonban sokaknak problémát okoz. Az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatot indított, melyben további olvasói kérdésekre ad pontos választ.

2016. szeptember 13. 20:22

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést. Ezért az eddigi több száz megválaszolt kérdés után a család.hu egy sorozatban hoz konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

A sorozat következő kérdése, hogy mennyit számít egy ingatlan területi besorolása. Mert sok esetben esik más megítélés alá egy bel- vagy külterületi ingatlan, sőt, két egyforma belterületi ház sem mindig egyenlő.

A kérdés:

A CSOK iránt érdeklődő levélíró három gyermekkel szeretne 10 millió forintos otthonteremtési támogatást igényelni. Azonban egy olyan helyen építkezne, amely jelenleg belterületi üdülőövezet, amelynek beépíthetősége mindössze 15 százalék. A kérdés egyrészt azt firtatta, hogy itt felvehető-e a CSOK, illetve hogy miként érdemes összehangolni az otthonteremtési kedvezmény feltételeit a helyi építési szabályzattal.

A válasz:

A szakértői választ azonnal jelezte a levélírónak, hogy a CSOK-ról szóló szabályozás egyáltalán nem különbözteti meg az övezeti besorolás szerint az ingatlanokat. A támogatás igénylésénél meghatározott feltételeknek azonban a levélíró egyedi helyzetében is meg kell felelni. Ilyen, hogy az ingatlannak az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek törvényben meghatározott módon megfelelő lakásnak vagy háznak kell készülnie. Emellett az épületnek az ingatlan-nyilvántartásba lakóház vagy lakás kategóriában kell bekerülnie. Minderről be kell szerezni a hatósági bizonyítványt is.

A válaszadó szakértők – a teljesség kedvéért – emlékeztették a levélírót, hogy az ingatlannak több méretbeli feltételt is teljesítenie kell: így 12 négyzetmétert meghaladó méretű lakószobával és külön főzőhelyiséggel, illetve fürdőhelyiséggel és WC-vel is rendelkeznie kell. Fontos, hogy a támogatott ingatlant közműves villamosenergia-szolgáltatással lássák el, illetve önálló fűtésrendszere legyen. Szükséges még a közművesített szennyvízelvezetés, vagy ha ilyen nincs a településrészen, akkor megfelelő szennyvíztároló. Ugyancsak szükséges a CSOK-támogatott ingatlan esetében a vezetékes ivóvíz bekötése, de könnyítésként ivóvíz minőséget szolgáltató kút is megfelel.

Mivel a levélíró a 10 milliós támogatási összeget említette levelében, a válaszadók jelezték azt is, hogy lakás esetén 60, míg családi ház (vagyis egylakásos lakóépület) esetén legalább 90 négyzetméteres ingatlant kell felépíteni. Mivel a kérdés nem részletezte a helyi adottságokat, a lényeg az, hogy a CSOK-rendeletnek mindenben megfelelő lakóházra igényelhető a támogatás, de csak, ha akként is jegyzik be az ingatlan-nyilvántartásba. Üdülőként vagy hétvégi házként már nem igényelhető a CSOK. Akárhogyan is alakul az építkezés, a család.hu szakértői felhívták a figyelmet, hogy a helyi építési szabályokat minden esetben fontos betartani, ugyanúgy, ahogy az állam által nem támogatott építkezéseknél.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 15. 09:38
Azt hiszem, hogy az alábbiak még érvényesek: http://ktkj.blog.hu/2016/02/15/gondolatok_a_csaladi_otthonteremtesi_kedvezmenyrol_csok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!