Civil összefogás a sokszínű családokért

2016. október 25. 10:43

A hagyományos családmodellben és a nehezebb élethelyzetben élőknek egyaránt támogatást kíván nyújtani az a civil összefogás, amelyről a napokban írt alá megállapodást a Szülők Háza és az Egyedülálló Szülők Klubja. A kétszülős családok mellett elsősorban az egyszülős, valamint a fogyatékossággal élő, beteg gyereket nevelő családoknak nyújtanak személyre szabott segítséget.

2016. október 25. 10:43

Speciális képzésekkel, tanácsadással, az adott családra szabott segítségnyújtással kívánja két családsegítő szervezet könnyebbé tenni a családdá válást, a családban élést nemcsak a kétszülős, de a hagyományostól eltérő – egyszülős és/vagy fogyatékossággal élő gyereket nevelő – családok számára.

A harmonikus családi működés nem automatikus, és egyáltalán nem könnyű folyamat, ám erre sem az iskolarendszer, sem a szociális támogatórendszer nem készíti fel a szülőket. A váratlan nehézségek gyakran vezetnek a családok felbomlásához, ám sem a megelőzéshez, sem az egyszülős élethez, sem pedig az új, úgynevezett mozaikcsaládok létrehozásához nem kapnak támogatást az apák és anyák.

Ezt a mindenki által megtapasztalt, ám jelenleg egyáltalán nem kezelt helyzetet kívánja segíteni az az együttműködés, amelyről a napokban írt alá megállapodást a két civil szervezet vezetője. A négy helyszínen működő Szülők Háza családsegítő tevékenysége mellé célul tűzték ki az egyszülős családok, valamint a sérült vagy beteg gyereket nevelők támogatását, hiszen e két csoport nagy számban van jelen a társadalomban.

Magyarországon kb. 38 ezer családban nevelnek fogyatékossággal élő gyereket és 350 ezer körül van az egyszülős családok száma, ám a mindennapokban még mindig aránytalanul kevés segítséget kapnak, az egyszülős családoknak pedig szinte semmilyen támogatásuk nincs.

Az alulról építkező kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson a családdá válásban, a családban élés napi nehézségeiben, a krízishelyzetekben és az utánkövetésben. De támogatja a szülők – elsősorban az anyák – munkaerőpiacra való visszatérését is, és befogadó közegben kíván közösségeket teremteni a nehéz helyzetben élő családok számára, ahol egymást segítve tudnak maguk is segítséget kapni.

A Szülők Háza tíz éve jött létre, azóta országszerte négy helyszínen működik. Szülőtámogató módszerük az Európai Unió által is elismert szakmai módszer, amelyet a Világbank is beemelt a jó gyakorlatai közé. 

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 11 éve működik, hogy segítséget nyújtson annak a kb. 350 ezer családnak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. A magyar lakosság kb. 10 százalékát kitevő csoport gyakorlatilag láthatatlan, és jelenleg semmilyen támogatásban nem részesül.

A két civil szervezet vezetője, Regős Judit és Nagy Anna, maguk is gyakorló szülők, egyenként több mint tíz éves családtámogatási tapasztalattal. Regős Judit a Mandiner.család szakértője is!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!