Családszervezetek II. konferenciája a PIM-ben

2016. október 18. 15:38

Az ország legszélesebb körű családszervezeti szakmai programjaként 2016. október 18-án a NOE folytatta a június közepén elindult hagyományteremtő Családszervezetek konferenciája elnevezésű eseménysorozatát, melyre az eredeti tizennégy hazai családszervezetet mellé négy újat is meghívtak. Ezek közé tartozott a Mandiner.család is.

2016. október 18. 15:38
Admin

Az eseményt Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy jó látni a társszervezetek érdeklődését, a családok és az együttműködés melletti elkötelezettséget, mert ez egyrészt növeli a szakmaiságot, másrészt erősíti a családok képviseletének lehetőségeit.

A NOE hetvenezer tagja, valamint a társszervezetek mögött álló családok érdekeinek képviselete azért fontos, mert a családok érdekében elért eredmények az élhetőbb, biztonságot és családbarát klímát biztosító ország további fejlődését biztosítják. 

Beneda Attila, az Emmi frissen megválasztott család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint talán nincs is fontosabb nemzetstratégiai kérdés, mint a demográfiai tendenciák megfordítása, amiben sokat segíthetnek a civil szervezetek. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előrejelzések szerint 2060-ra hétmillióra csökkenhet Magyarország lakossága. Ennek elkerülése érdekében a kormány azon dolgozik, hogy minél tovább bővítsék a családtámogatások lehetőségeit. A jövő egyik kiemelt feladatának nevezte a társadalom „érzékenyítését” arra, hogy családban élni jó. Megemlítette, hogy jelenleg is zajlik az egyeztetés a II. Budapesti Demográfiai Fórum jövő évi megrendezéséről. Beneda Attila távozásával egy időben az eseményhez csatlakozott Fűrész Tünde, az Emmi bölcsődei rendszer átalakításával foglalkozó miniszteri biztosa.

A szakmai nap keretében bemutatkozott a NOE új Nagyszülői Munkacsoportja Asztalosné Zupcsán Erika vezetésével, mely az idősebb generáció megbecsülésének fontosságára, és a generációk közti együttműködés jelentőségére helyezi tevékenységének hangsúlyát. Ennek a témának a NOE-n belüli aktualitását adja az is, hogy a NOE jövőre már harminc éves lesz, és az egykori alapítók korosztálya immár nagyszülővé vált.

Az esemény a meghívott családszervezetek bemutatkozásával folytatódott, majd a panelbeszélgetések következtek. Ennek során először Török Krisztina, a NOE Ifjúsági Munkacsoportjának vezetője beszélt a fiatalok bevonásáról, majd Kardosné Gyurkó Katalin indítványára a férfiak/férjek megszólításának lehetőségeit vitatták meg a megjelentek.

A konferencián olyan egyéb aktuális, családszervezeteket érintő kérdésekről is szó volt, mint a CitizenGo Anyaapagyerekek aláírásgyűjtő kezdeményezése (amelyről a Mandiner.család már többször beszámolt, például itt és itt), és a FICSAK által szervezett november 26.-i családos jótékonysági vásár, amelyre most az összes családszervezetet meghívták (a Mandiner.család médiatámogatója lesz a rendezvénynek). 

A konferenciát hagyományteremtő céllal a jövőben is rendszeresen összehívja majd a NOE; a legközelebbi találkozó 2017. februárban lesz esedékes.

A konferencián megjelent szervezetek: Nagycsaládosok Országos Egyesülete; Családjainkért Alapítvány; Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány; Emberi Méltóság Központ; ERGO-Európai Regionális Szervezet; FICSAK; Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom; IMAMI; Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége; Mandiner.család; Otthon Segítünk Alapítvány; PURE Fashion Alapítvány; Ringató; Szülők Háza Alapítvány.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. január 16. 19:11
A családot támogatni kell , mert "második- szociális - anyaméh" ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!