Így segítsünk apatársunknak

2016. október 13. 22:28

Hogyan segíthetünk egy férfit a jó apaság útján?

2016. október 13. 22:28

A legtöbb férfi szeretné, ha jó apa válna belőle. Előfordul azonban, hogy a napi rutinok között elvész a motiváció, vagy a férfi egyszerűen kifogy az eszközökből, és nem tudja, hogyan legyen jobb apja gyermekeinek.

Koncentráljunk a bizalom kiépítésére

Ha valaki segítségért fordul hozzánk, akkor meg kell, hogy bízzon bennünk, különben a tanácsadás mit sem ér. Alapvető, hogy tetteinkkel támasszuk alá szavainkat, hiszen csak így lehetünk hitelesek mások szemében.

Figyeljünk a másikra, mielőtt tanácsot adunk

Mielőtt bármit is mondanánk, ismerkedjünk meg alaposan a helyzettel. A szavak mellett figyeljünk az illető metakommunikációjára is: testbeszéde, mimikája, előtörő érzelmei árulkodóak lehetnek.

Meséljünk a saját tapasztalatainkról

Segíthet, ha elmeséljük, mi hogyan cselekedtünk hasonló szituációban. Ezzel már elindíthatjuk a tanácstalanságtól a megoldás felé vezető úton. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne hasonlítgassuk az illetőt magunkhoz, hiszen minden ember más és más.

Vegyük fel az edző szerepét

Az edző olyan, mint egy jó mentor. segít megtalálni a módját, hogy elérd a kitűzött célt, de nem lép helyetted. Neked pont ezt kell tenned a hozzád forduló apával: segíteni őt az előrehaladásban, irány mutatni, biztatni, dicsérni, motiválni, noszogatni, emlékeztetni, miért is hajt éppen...

Beleképzelés helyett inkább koncentráljunk az elvekre

Felejtsük el az „én a helyedben...” kezdetű mondatokat. Most nem az a fontos, hogy mi mit tennénk, hanem kideríteni, hogy ő mit tenne, még akkor is, ha egyelőre fogalma sincs. Figyeljünk inkább azokra az alapelvekre, amelyek minden körülmények között állandóak, és erre vezessük vissza a problémákat.

Egy tapasztalt családapa segítsége nagyon sokat jelenthet egy olyan fiatalnak, aki esetleg megfelelő apakép nélkül nőtt fel. Támogassuk, aki hozzánk fordul, ezzel akár a házasságát is megmenthetjük!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!