Kósa: A füttyögők az ÁVH-val értenek egyet?

2016. október 24. 15:04

Az MSZP Nagy Imrét hiányolta a kormány '56-os megemlékezéséről; az LMP a közszférában tervezett elbocsátásokat tartja arcátlanságnak; a Jobbik pedig azt kérdezte a Fidesztől: a gazdag migránsok pénze fontosabb vagy az ország megvédése? Kósa Lajos szerint akik vasárnap füttyögtek, azok az ÁVH-val értenek egyet. Napirend előtti felszólalások hétfőn.

2016. október 24. 15:04

Hiller István szerint Nagy Imre és társai nélkül nincs 1956; Szél Bernadett szerint arcátlanság, hogy a kormány a munkaerőhiányra hivatkozva akar elbocsátani, mikor a közszférában munkaerőhiány és dolgozói szegénység van; Vona Gábor Németh Szilárd felfogóképességét firtatta; Kósa Lajos pedig nem értette, kinek szólt a füttyögés vasárnap. Napirend előtt a parlamentben.

MSZP: Demokratikus politika nem szemezgethet a hősök között

Hiller István (MSZP) azt mondta, helyes, ha a közvélemény megismeri a pesti srácokat, de napnál is világosabb, Nagy Imre és társai nélkül nincs 1956. Közölte, nem tartja véletlennek és nem tetszik neki, hogy a forradalom politikai vezetőit nem, vagy alig emlegették a forradalom 60. évfordulóján tartott megemlékezéseken. Demokratikus politika nem szemezgethet a hősök között - fogalmazott, megjegyezve: szégyenteljesnek tartják a történelem tudatos átfestését. Az ellenzéki politikus szerint bárkinek bármennyire is kínos, az 1956-os gondolatok baloldali és szocialista eszmék. Azt mondta, ami a Népszabadsággal történt, az a sajtószabadság, tehát a magyar szabadság csorbítása. Szerinte az '56-osok kárhoztatnák a mostani kormányzati politikát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára örömét fejezte ki, hogy az MSZP-ben megindult az ünnep után egy gondolkodás, mit gondolnak 1956-ról. Kár, hogy az elmúlt időszakban ebben nem vettek részt - jegyezte meg. Véleménye szerint vasárnap a baloldal szintet lépett az agresszivitásban és erőszakban, ahelyett, hogy levonták volna 2006 tanulságait, újra megpróbálták tönkretenni a békés ünnepet, megpróbálták „széttrollkodni” az állami ünnepséget. A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárki kedvére tönkre tehet békés megemlékezéseket – tette hozzá.

Az LMP a közszférában tervezett elbocsátásról

Szél Bernadett (LMP) a közszférában tervezett létszámcsökkentést firtatta. Arcátlanságnak nevezte, hogy a kormány a munkaerőhiányra hivatkozva akar elbocsátani, mikor a közszférában munkaerőhiány és dolgozói szegénység van. Rámutatott, hogy zömmel adminisztratív dolgozókról van szó, miközben leginkább a feldolgozóiparba keresnek munkavállalókat. Ha a kormány lehetségesnek tartja ezt a cserét, akkor a vízfejjé duzzasztott minisztériumokból küldjenek el embereket futószalaghoz - mondta, majd azt javasolta, Rogán Antal menjen villanyszerelőnek, Lázár János meg a futószalag mellé.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiaci államtitkára hangsúlyozta, a kormánynak nem az a célja, hogy embereket elbocsásson, hanem hogy racionalizáltabb legyen a foglalkoztatás a közszférában és az ott foglalkoztatottak a versenyszférában helyezkedjenek el. Számokat azért nem lehet mondani - folytatta -, mert nem kvótákat teljesít a kormány, hanem a helyzetet kezeli.

Jobbik: A gazdag migránsok pénze fontosabb vagy az ország megvédése?

Vona Gábor (Jobbik) megerősítette, csak akkor támogatják a Ház előtt fekvő alkotmánymódosítást, ha a kormány a betelepítés minden formáját kizárja, vagyis megszünteti a letelepedési kötvényt. Azt a kormányzati reakciót, miszerint a Jobbik kufárkodik, úgy kommentálta: „mi áruljuk a kötvényeket vagy önök?” A fideszes Németh Szilárdnak pedig azt válaszolta: a Jobbik áprilisi alkotmánymódosítási javaslatánál „nem szólt semmit”. „Lehet, hogy amit én mondok áprilisban, az önnek csak októberre esik le?” – kérdezte. A gazdag migránsok pénze a fontosabb vagy az ország valódi megvédése? – tette fel a kérdést a kormányoldalnak, majd azt is mondta, ha van a Fidesz-KDNP-ben bátorság, legyen előrehozott választás, és „váltsuk le az orbánizmust”.

Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált: a letelepedési körvény gazdasági kérdés, hasznot hozott az országnak, vásárlóit nem lehet összekeverni a bevándorlókkal. Korábban a Jobbik is alkotmánymódosítást akart - idézte fel -, ma viszont már csak feltételekkel támogatják. Hozzátette, Vona Gábor nem bízik párttársaiban, hiszen „aláíratta velük, hogy nem szavazhatják meg az alkotmánymódosítást”.

KDNP: Gyalázatos volt a baloldal vasárnapi viselkedése

Soltész Miklós (KDNP) arról beszélt, hogy a baloldal 1956 50. évfordulóját sem tudta tisztességesen megünnepelni, és várható volt a viselkedése vasárnap, a 60. évfordulón is. „Elkeserítő, gyalázatos, de számítottunk rá” – mondta, utalva arra, hogy tüntetők a Kossuth téren a magyar és a lengyel himnuszt is kifütyülték. A KDNP-s politikus ezt a baloldal szégyenének nevezte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt válaszolta: a vasárnapi évforduló jó alkalom lett volna a baloldalnak a bocsánatkérésre a tíz évvel ezelőtti rendőrattakért. Bocsánatkérés helyett azonban a szocialisták Gyurcsány Ferenccel közösen léptek fel egy rendezvényen – tette hozzá.

Fidesz: a vasárnap fütyülők az ÁVH-val értenek egyet?

Kósa Lajos (Fidesz) szerint az 1956-os hősökre emlékezve fejet hajtani illik, és „végképp bárdolatlanság fütyürészni”. „Aki ilyenkor fütyürészik (...) vajon azt fejezi ki, hogy ő az ÁVH-val ért egyet? (...) Vagy nekik inkább az emberekbe lövetőkkel van eszmei rokonságuk? (...) Vagy egyszerűen csak bárdolatlanok?” – tette fel a kérdést, emlékeztetve arra, hogy tüntetők egy csoportja vasárnap kifütyülte a Kossuth téri díszünnepség beszédeit.

A frakcióvezető azt is mondta, vasárnap a közös ünnepléssel „a komplett magyar baloldal legitimálta az 50. évfordulón tömegbe lövetőket”. Megjegyezte végül – a Népszabadságra utalva –, hogy a vasárnapi megemlékezés volt az első olyan, amelyről „nem tudott tudósítani az a napilap, amelyik a forradalom vérbe fojtásával született, és végig gátlástalanul kiszolgálta a megtorlást, a terrort és utána a kommunista egypárti diktatúrát”.

Dömötör Csaba azt felelte: a baloldal komoly lehetőséget hagyott ki, hogy tisztázza viszonyát 1956-hoz, és jóvátehette volna a 2006-os rendőrattakot. Ehelyett „pár tucat sípra futotta” tőlük – jegyezte meg.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoz
2016. október 26. 11:10
Érdekes,hogy erről nem ír senki,hogy 23.-án Orbán két részletben mondta el a beszédét.Az elő rész után jött a lengyel elnök innentől kezdve az ATV már nem közvetíti a"fütyülőket kis képben", a HÍRTV már nem közvetíti a beszédet. A második részben a síp szó se nagyon hallatszott be a közvetítésbe. Lehet, hogy megszívatta őket a két részletben elmondott beszéddel.
Mindjárt
2016. október 25. 07:05
Kósa: A füttyögők az ÁVH-val értenek egyet? Felcsúti cigány aljas, mocskos, fizetett provokátorai az ÁVH-ra emlékeztetnek.
Strassnoff Ignác
2016. október 24. 23:32
MSZP. Ha nem a kommunista, segghülye, a párttitkár apu miatt iskolát végzett faszfejek és kölykeik vannak hatalmon a gengszterváltás óta is, akkor Nagy Imre, meg a többi szarházi komcsi patkány sose kerül a hősök közé. Csak mert a haverjaik felakasztották őket, még nem lesznek mártírok! Ennyi erővel Rajkot is kikiálthatnák mártírnak! Ne aggódjatok egy pillanatig se a fideszes komcsik is tisztelegnek a padlássöprető Berija kreatúra emlékének! LMP. Speciel ezzel most csak egyetérteni lehet. Mert ugye mi a túrós fasznak kell 120-130 államtitkár? Az ország történetében még soha nem volt ennyi, miközben az ország történetében most a legkevesebb a lakosság. Bár az adminisztratív munkaerő az állami szektorban általában mindig alaposan túlméretezett. Jobbik. A Fidesz lenyúlta a dumájukat (Nem először.), most valami újat kell kitalálni. Marad kötvény sztori. Van igazság abban amit mondanak, bár azt nem hiszem, hogy valaki azért vesz milliókért ilyet, mert Orbániában szeretne élni. Az Unióba igyekszik. Lényeges különbség... KDNP. Köpnöm kell De Nagyot a Pofátokba. Ilyen párt nincs. Évek óta nem indul a választásokon, nincs tagsága, nincs szavazóbázisa, a népszerűsége valószínűleg mélyen alulmúlja Gyurcsányét, vagy épp a Kutyapártét és ami legfontosabb, nincs soha, egyetlen önálló gondolata sem. Tehát nem párt. Csürhe. Tolvaj csürhe. Ingyenélő söpredék. Orbán alsógatyáján a féknyom. Fidesz. Ilyen párt sincs, Orbán van, meg a csicskásai. Az nem párt, ahol 10-15 éve a tisztújításokon egy emberből lehet választani. Mintha a maffiában rendeznének választásokat és csak a keresztapa indulna a vezetői posztért. Lehet választani! Kósa, forintrontó, seggnyaló féreg! Szakadtál volna a cigány anyádba, mikor leellett! Remélem egyszer eljön a nap, mikor lámpavasra akasztanak! Pusztán a 2010 év végi aljasságodért megérdemelnéd. Ha nincs rá más jelentkező, én szívesen elvágnám a torkod. Miközben fejjel lefelé lógsz. Kóservágás. Vagy mint a muszlim mondja halal. És fütyörésznék közben. Pedig se zsidó, se muszlim nem vagyok. Bár jobban meggondolva a dolgot nem lenne se kóser, se halal, tekintve, hogy tisztátalan állatot vágnánk... Mondhatnám, hogy nálad mocskosabb patkány (Ha a gazdádat nem számítjuk.) nincs a Fideszben, de Lézer miatt azt kell mondanom, hogy holtversenyben vagy a második helyért. Amúgy nem az ÁVH-t éltették a fütyülők, hanem a gazdádat, meg a fajtátokat utálták.
mukk
2016. október 24. 22:47
Egy látnoki jelenet: Mucsi Zoltán – Ne fütyülj!!! https://www.youtube.com/watch?v=UfaTO5ZJeiE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!