Elkészült a közétkeztetési rendelet új változata: több só és zsírosabb tej, semmi mesterséges édesítőszer

2016. november 17. 01:10

Lezárultak a szakmai egyeztetések, napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata: a sóbevitel mértékén változtattak, megtiltották a mesterséges édesítőszerek használatát és emelték a tej zsírtartalmát. Az OGYÉI elindítja egészségnevelő kampányát, amely során a diákok szavazatai alapján keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját és dönthetnek arról is, hogy mely cég legyen 2016 közétkeztetője.

2016. november 17. 01:10

Novák Katalin család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár egy szakmai programon közölte, a hosszú előkészítő munka után tavaly januárban megjelent rendelet óta eltelt 1,5 évben gyűjtötték a tapasztalatokat, sok „építő kritikát” is kaptak, és ezek mentén születtek meg a változtatások a jogszabályban.

Az államtitkár kiemelte, felelősséggel tartozik a kormány azért az egymillió gyermekért, akik bölcsődében, óvodában és iskolában étkeznek, és fontos a kontroll a szülőnek is, hogy tudja, mit kap a gyereke a menzán.

Az államtitkár az új rendeletből három lényeges elemet emelt ki: a sóbevitel mértékének változását, a mesterséges édesítőszerek tiltását és a tej zsírtartalmának emelését.

Kifejtette: sok kritika érte a sófelhasználás drasztikus csökkentését, így az eredeti jogszabály 2 gramm/nap mennyiségét 2-5 gramm/napra változtatták az új szabályozásban. Emellett megtiltja a rendelet a mesterséges édesítőszerek használatát (kivéve, ha erre egészségügyi okból van szükség), továbbá három évesnél idősebb gyermekek esetében a tej zsírtartalmát 1,5 százalékosról 2,8 százalékra változtatták.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „Élj könnyebben!” elnevezésű egészségnevelő kampányának sajtótájékoztatóján Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója kifejtette, időszerű volt a közétkeztetési rendelet tavalyi bevezetése, hiszen az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek egészségére.

Megjegyezte, Magyarország dobogós helyen van az elhízás tekintetében a világon, minden negyedik lány és minden ötödik kisfiú elhízott vagy túlsúlyos Magyarországon. A rendelettel mintát lehet adni a családnak is, hogy lehet egyszerre ízletesen és egészségesen is főzni – tette hozzá.

Egészségnevelő kampány

Pozsgay Csilla bejelentette, hogy az OGYÉI elindítja egészségnevelő kampányát, amely során a diákok szavazatai alapján keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját, és a gyerekek dönthetnek arról is, hogy mely cég legyen 2016 közétkeztetője.

A kampány november 21-én indul, a részleteket az iskolák megtalálják a www.merokanal.hu oldalon. A programban két-két menzahetet lehet értékelni leves(ek), főétel(ek) és desszert(ek) kategóriában.

Elhízott gyerekek és felnőttek

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke a rendezvényen azt mondta, a rendelet – amelyhez a szövetség szakmai segítséget nyújtott – célja , hogy minél egészségesebb felnőttek legyenek a mai gyerekekből, és ehhez a közétkeztetésnek is hozzá kell járulnia.

Idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait, miszerint 41 millió elhízott gyerek él a világon, és a MDOSZ felmérései is azt mutatják, hogy a 4-10 éves korosztály 23-24 százaléka elhízott, és hasonló az arány a 6-12 éves korosztályban is.

A szakember kitért arra, hogy a gyermekkori túlsúly felnőtt korban számos betegség, például szív- és érrendszeri, a daganatos és az anyagcserezavar előfordulását nagyban növeli, és a 2-es típusú cukorbetegség is egyre több gyermeket sújt, ami szintén az étkezéssel hozható összefüggésbe.

A sóbevitel kapcsán Kubányi Jolán megjegyezte, a felnőtt lakosság a napi ajánlott sómennyiség négy-ötszörösét fogyasztja.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!