Tegyél jót! Ülj mellém! – kibővítette jótékonysági programját a Szülők Háza Alapítvány

2016. november 23. 12:53

A gyermekotthonokban élőket segítő jótékonysági programot indított útjára szerdán a Szülők Háza Alapítvány, kibővítve ezzel Tegyél jót! programját. A Tegyél jót! Ülj mellém! kezdeményezés célja, hogy az adományokon túl személyre szóló élményeket nyújtsanak a gyermekotthonokban élőknek. A Kemény Dénes által elnökölt alapítvány kezdeményezése mellé állt számos közismert sportoló is.

2016. november 23. 12:53
Regős Judit

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a kampányindító sajtótájékoztatón elmondta, a Szülők Háza Alapítvány által elindított új program a gyermekotthonokban élőkre irányítja a figyelmet. A program elnevezése arra az személyes odafigyelésre, odafordulásra utal, amelyre ezeknek a gyerekeknek, fiataloknak sokkal nagyobb szükségük van, mint a családban felnövőknek. Hozzátette, a Szülők Háza a 11. kerültből induló, de ma már az ország több pontján működő civil mozgalom, amely az integrált, befogadó megközelítést tartja szem előtt.

Az államtitkár kiemelte az önkéntesség fontosságát, és azt, hogy érdemes különbséget tenni az egyszer-kétszer segítők, és az ezt misszióként végzők között. Az Ülj mellém program lényege, hogy „saját legdrágább kincsünket, a szabadidőnket ajándékozzunk a családjaikat nélkülöző gyerekek számára”. Novák Katalin kihangsúlyozta, hogy az államnak feladata figyelni az ilyen civil kezdeményezéseket és odaállni melléjük, biztosítani a működésük feltételrendszerét, beleértve az anyagi támogatás nyújtását.

Novák Katalin megemlítette, hogy számára külön öröm, hogy ez a kezdeményezés futással kapcsolatos, mert szerinte ezzel nemcsak segít, hanem példát mutat és felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.  

Kemény Dénes, a Szülők Háza Alapítvány alapítója, a kampány fővédnöke elárulta, hogy azért vállalta el az Alapítvány körüli feladatokat, mert értékeli azt, hogy a klasszikus jótékonykodástól eltér: nemcsak a családnak, hanem közvetlenül a gyereknek segítenek, és miközben sok a bizonytalan kimenetelő jótékonysági akció, a Szülők Háza programjainál egyértelmű és átlátható, hogy kihez jut el a segítség. Hangsúlyozta, hogy az ilyen fontos dolgokat nem kampányszerűen, hanem az év minden napján, a hétköznapok részeként folyamatosan, egyenletesen kell csinálni. A Tegyél jót! program révén január óta sok felajánlást tudtak elhelyezni, most azt bővítve az Ülj mellém! programmal a rászoruló családok mellett az intézetben élő gyerekekkel is elkezdenek foglalkozni.

Elmondta, hogy első akció december 4.-én lesz, amikor elmennek/elfutnak egy nógrádi szociális intézménybe, ahol a karácsony előtti időszakot próbálják megédesíteni az ott élő gyermekek számára. Kiemelte, hogy a hivatásos sportolók részvétele a programban külön öröm a számára, majd átadta Dzsudzsák Balázs üzenetét: amint itthon lesz, személyesen fog felkeresni rászoruló családokat.  

Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár kiemelte: ez a kezdeményezés felismerte, hogy eltérő képességekkel, adottságokkal, „talentumokkal” születünk, és az ebből fakadó egyenlőtlenségek kiegyenlítésén nemcsak anyagi javakkal, hanem személyes élményekkel próbál segíteni. A segítség társadalmi és egyéni felelősség: a társadalmi felelősség tette az európai kultúrát naggyá az elmúlt félezer évben; a társadalom minden tagjának érdeke a hátrányos helyzetben született/élő tagjait kiegyenlíteni, ettől lesz eredményes, jól működő az ország – mondta.

Az államtitkár szerint kellenek a gazdasági ösztönzők, de a legfontosabb, hogy olyan polgári attitűd alakuljon ki, amely alakítja és segíti annak a lehetőségét, hogy a társadalom különböző szintjein élő emberek egyaránt lehetőségekhez jussanak. Rákossy Balázs köszönetet mondott Kemény Dénesnek és Regős Juditnak, a Szülők Háza létrehozójának. Hozzátette: az alapítvány egyedülálló formában működik, egyedülálló lehetőséget biztosít a kevésbé szerencsés helyzetben lévőknek. Elmondta, a Szülők Háza Alapítvány üzenete az, hogy mindenki tegyen jót lehetőségeihez mérten a mindennapokban, és felszólította a jelenlévőket, hogy támogassák az alapítványt a maguk módján. 

Molnár László, Újbuda alpolgármestere közölte, hogy a Szülők Házával évek óta jó kapcsolatot ápol az önkormányzat, és úgy érzi, némi részük nekik is van annak sikerében. Elmondta, hogy a Tegyél jót! kezdeményezést nem kampánynak tekintik, hanem igyekeznek a mindennapokba beépíteni. Kitért arra is, hogy november 11-én a Szülők Háza megkapta az Újbuda Családbarát Vállalkozás Díjat a kerület napján. Végül  felajánlotta az előző esti 7 km-es futását a kezdeményezés számára. 

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Tegyél jót! kampányhoz nagyon sokan csatlakoztak: többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósították meg a Szülők ünnepét, amelyen több száz családot tudtak megajándékozni, Újbuda önkormányzat segítségével pedig több ezer család tudott részt venni a programjaikon. Megemlítette még az egri vízilabda csapat és Mága Zoltán segítségét.  

Lőcsei-Balássy Emőke, a Tegyél jót! kampány programkoordinátora elmondta: Magyarországon több száz gyermekotthon van, több ezer gyermek nevelkedik állami gondozottként, nehéz körülmények között, akiknek az alapítvány adományokon kívül élményt szeretne nyújtani. Elsőként december 4-én a szátoki Margaréta Gyermekotthon lakóihoz „futnak el”, ahol a sportos és kreatív programokon túl (futás, sütés-főzés, kézműveskedés), szórakoztatni is szeretnének, ezért visznek pl. fodrászt, kozmetikust. 

A sajtótájékoztatón részt vett Kropkó Péter 51-szeres Ironman, aki a kampány futó nagykövete. Kihangsúlyozta, hogy az ügyben nemcsak ő, hanem az Ironman77.3Budapest is segít. Szerinte a sport a legjobb hely, ahol sikereket és erőt kaphatunk, és célokat, ezért fontos, hogy megadjuk ezeknek a gyerekeknek is a sport örömét. 

A sajtótájékoztató végén Regős Judit bemutatta a Tegyél jót emlékkönyvet, amelyet mindenhova magukkal visznek, ahova ellátogatnak és a jelenlévők beleírhatják üzeneteiket. Elsőkét Kemény Dénest és Novák Katalint kérte fel egy-egy üzenetre. Elmondta, hogy Szátok után a következő helyszín Sopron lesz, és bemutatta a helyszínen jelen lévő soproni gyerekeket, akik a Budapest Voices énekesnőjével, Borbás Erikával énekeltek, majd átvették Juhász Lilla kézműves csokoládéit és a Katica.hu ajándékait. 

*            *            *

A Szülők Háza Alapítványt Kemény Dénes hozta létre azzal a céllal, hogy valódi támogatásban részesüljenek rászoruló gyerekek és szüleik. A sport, a közösségi programok a jobb helyzetben élő társakkal kapcsolatteremtési esélyt adnak, valamint számos élményt, kitörési lehetőséget biztosítanak számukra. A Szülők Háza módszertant Regős Judit alkotta meg. A Regős Judittal készült interjúnk itt olvasható. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!