Mi vezethetett idáig? – A lehangoló PISA-eredményeink 6 oka

2016. december 14. 12:03

Azt gondolom, hatalmas mélyrepülésben van a magyar oktatás, és ezzel párhuzamosan a gyerekeink képességei is. De vajon miért?

2016. december 14. 12:03
Balatoni József

Megpróbáltam összegyűjteni azokat az okokat, amelyek szerintem idáig vezettek.

1. Pénzhiány

A magyar oktatás finanszírozásával komoly problémák vannak. Statisztikailag is kevesebbet költenek erre nálunk, mint más, fejlettebb országokban. Persze lehet azt mondani, hogy a KLIK létrejötte óta sokkal több pénzt adnak oktatásra. Ez így is van. De pontosan mire? Egy mamutintézmény szervezeti működésére, az apparátus fenntartására. Igen, sokkal több pénzt költenek. De nem a gyerekekre, és nem a mindennapi munkára.

2. Hiányzó technikai eszközök

Nagyon le vagyunk maradva a digitális kompetencia fejlesztésében. Majdnem minden gyereknek van okostelefonja, de a közösségi oldalakon kívül nem tudnak mást kezelni. Nem képesek szöveget szerkeszteni, sem e-mailt írni. Mi meg ahelyett, hogy megtanítanánk őket, elvesszük tőlük, és tiltjuk a kütyük használatát. Arról nem is beszélve, hogy nehéz bármit is úgy fejleszteni, ha az iskolák eszközparkja, technikai felszereltsége egyre elavultabb, a használható gépek száma sok helyen jóval kevesebb, mint a szükséges. Ugyanis 2012 óta informatikai közbeszerzési stop van. Hogy fejlesszünk bármit úgy, ha négy éve nem lehet hozzájutni az eszközökhöz? Igen, 2019-re van terv a digitális érettségire. Álom, álom, édes álom. Az én szememben jelenleg jóval reálisabbnak tűnik a 2091-es év.

3. A motiváció hiánya

A gyerekeket nem érdekli a felmérés, nem veszik komolyan. Miért is vennék? Valaki elküldi őket, hogy írják meg, jegyet nem kapnak rá, és egyáltalán nincsenek érdekeltté téve abban, hogy teljesítsenek. Ímmel-ámmal megcsinálják, hisz nekik mindez nem számít. Fogalmuk sincs arról, milyen tétje van a felmérésnek.

(...)

A PISA meg olyan... amilyen. Egyre görbébb, sajnos lefelé...

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagramor
2017. március 09. 20:32
na ez a kis hombár is feltalálta a spanyol viaszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!