Vajon lesz fehér karácsonyunk?

2016. december 20. 13:47

A jelenlegi állás alapján nagyon kevés, mindössze 35 százalék esélyünk van arra, hogy idén karácsonykor fehérbe borul a táj. De miért is vagyunk oda a fehér karácsonyért?

2016. december 20. 13:47

Vajon lesz fehér karácsonyunk?

Ezt a kérdést minden évben, karácsony közeledtével feltesszük, bár a meteorológiai statisztikák szerint egyáltalán nem megszokott hazánkban a fehér karácsony. Nagyjából minden harmadik karácsonykor esik némi hó, de akkor se marad meg az összefüggő hóréteg, ezt mutatják a budapesti adatok. Az elmúlt száz évben csupán 15-ször fordult elő, hogy az ünnep három napja alatt legalább 5 centis volt a hóréteg.

A jelenlegi állás alapján nagyon kevés, mindössze 35 százalék esélyünk van arra, hogy idén karácsonykor fehérbe borul a táj – állítják az Időkép meteorológusai. És sajnos, az évek múltával egyre kevesebb az esély a fehér karácsonyra: a klímaváltozás miatt ugyanis egyre ritkább lesz ez a jelenség.

De miért is vagyunk oda a fehér karácsonyért?

Sok gyerekkori emlékünk kötődik a fehér karácsonyhoz, és amikor hóesésre vágyunk az ünnepek idején, akkor valójában ezt az önfeledt, gyermeki boldogságot szeretnénk újraélni. A fehérbe borult táj egyébként is a karácsonyhoz köthető tisztaságot, őszinteséget és szeretet erősíti meg bennünk - mondta a Faktornak Czimmerman Edit pszichológus.

Az előrejelzések szerint az ünnepekkor száraz időnk lesz, és gyakran előbújik a nap. A leghidegebb órákban mínusz 9 fokig hűl a levegő, napközben általában plusz 2 fok körül alakul a hőmérséklet.

Egy kis emlékezés

A főváros leghavasabb karácsonya 1935-ben volt. Akkor 30 centis hóval indult az ünnep, és a végére is csupán 5 centit olvadt a hótakaró. A táj legutóbb 1999-ben volt igazán havas, akkor nyolccentis volt a hótakaró. Ezt követően, ha esett is a hó, akkor se volt vastagabb egy-két centinél a hótakaró. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!