A fővárosból kitiltott autósoknak ingyenes a tömegközlekedés

2017. január 25. 21:44

Ingyenessé tették a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain szerda délután négy órától a szmogriadó visszavonásáig - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

2017. január 25. 21:44

A Fővárosi Közgyűlés döntését támogatva rendelték el az intézkedést Budapest közigazgatási határán belül - írta az NFM. Akiknek a gépjárművük forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy az nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot, azok ingyen utazhatnak, ha felmutatják forgalmi engedélyüket - olvasható a közleményben.

Szerda délután négy órától, a Fővárosi Közgyűlés a tömegközlekedést tette ingyenessé, forgalmi engedélyük felmutatása mellett, azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt. A testület egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást, amelyet Tarlós István főpolgármester kezdeményezett azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején.

*

A légszennyezettség szerdára az országban többfelé mérséklődött némileg, de északkeleten továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.

Az Országos Közegészségügyi Központ térképén szerdán délelőtt Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Tizenöt település levegőjét minősítették egészségtelennek: Budapest, Vác, Esztergom, Dorog, Tatabánya, Tököl, Dunaújváros, Győr, Szentgotthárd, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok és Salgótarján.

Még mindig sok településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata. A fővárosi önkormányzat szerdára virradó éjjel kiadott közleményében azt írta, hogy továbbra is indokolt a riasztási fokozat és a gépjárműforgalom korlátozásának fenntartása Budapesten.

(MTI)

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!